praznični specijalitet

Advent u vašoj kuhinji: Evo kako da napravite najbolje fritule ikad

Autor: Žene.ba
Foto: Instagram
Fritule su nezaobilazni znak praznične sezone, a njihov miris i okus najbolje dolaze do izražaja kada ih pripremite sami kod kuće. 

Ovaj jednostavan recept iz naše redakcije donosi pravi domaći užitak i pretvara vašu kuhinju u mirisni kutak adventa.

Sastojci:

  • 40 g svježeg kvasca
  • 500 g glatkog brašna
  • 1,5 kašike šećera
  • Prstohvat soli
  • 1 žumanjak
  • 1 kašika ruma
  • 3 dl mlakog mlijeka
  • Šećer u prahu ili čokoladni preljev po želji

Priprema:

U manjoj posudi izmiješajte kvasac s kašikom brašna i pola kašike šećera. Pokrijte krpom i ostavite na toplom da se aktivira dok se ne pojave mjehurići. U većoj zdjeli pomiješajte preostalo brašno i šećer, dodajte mlijeko, žumanjak, sol i rum.
Umiješajte nadošli kvasac i dobro miksajte dok ne dobijete glatko i podatno tijesto.
Pokrijte zdjelu čistom krpom i ostavite na toplom mjestu da se tijesto udvostruči (otprilike sat vremena).
U širokom loncu zagrijte ulje dovoljno da fritule mogu plutati i pržite ih žlicom odvajajući male kuglice tijesta. Ulje treba biti vruće, ali ne previše da fritule ne ostanu sirove iznutra.
Okrenite fritule kada donja strana postane zlatno-smeđa. Nakon prženja stavite ih na papirnate ubruse da upiju višak masnoće.

Po želji pospite šećerom u prahu ili prelijte čokoladnim preljevom.

Uživajte u toplim, mirisnim fritulama uz omiljeni napitak i stvorite pravu adventsku čaroliju kod kuće.

© Copyright 2005. - 2025. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba