Bruschette: Pečeno povrće, ricotta i tajna koja hljeb pretvara u zalogaj iz snova
U ljetnim danima, kad želimo lagano, brzo i aromatično, bruschette s pečenim povrćem i ricottom dolaze kao idealan spoj svega što volimo: hrskavosti, sočnosti i punog okusa.
Povrće na žaru, sir iz frižidera
Zaboravite na preopterećene tanjire i komplikovane recepte. Dovoljno vam je nekoliko kriški dobrog hljeba, sezonsko povrće poput tikvica, paprika i patlidžana, malo ricotte, maslinovo ulje, bijeli luk i svježi bosiljak. Ključno je znati kada hljeb izvaditi iz tave, kako ispeći povrće da zadrži svoju boju i sočnost, te kako ricottu nanijeti da se lagano topi ispod tople smjese.
U toj ravnoteži leži čarolija: hljeb mora biti hrskav, ali ne tvrd. Povrće pečeno, ali ne suho. Ricotta svježa, da kontrira toplini, a bosiljak – uvijek iskidan rukom, nikako rezan nožem, jer tako zadržava svoju aromu.
Recept
Sastojci (za 4 komada)
- 4 kriške rustikalnog kruha
- 1 manji patlidžan
- 1 tikvica
- 1 crvena paprika
- 100 g ricotte
- maslinovo ulje
- 1 čehno bijelog luka
- svježi bosiljak ili timijan
- so i biber
Priprema
Povrće narežite na tanke kriške, posolite i premažite s malo maslinovog ulja. Pecite na grill tavi ili u rerni dok ne omekša i blago se karamelizuje. Hljeb tostirajte do zlatne boje – najbolje na suhoj tavi. Dok je hljeb još topao, natrljajte ga bijelim lukom - tako će upiti aromu dok je još hrskav.
Ricottu začinite solju, biberom i svježim začinima. Na svaki komad hljeba namažite sloj ricotte, složite pečeno povrće, pa dovršite s listićima bosiljka i par kapi ekstra djevičanskog maslinovog ulja.
Mali trik koji čini veliku razliku
Bruschette ne slažite unaprijed. Ako ih pripremite previše rano, hljeb će upiti vlagu i izgubiti hrskavost. Sve komponente – hljeb, povrće, ricottu, pripremite unaprijed, ali ih spojite neposredno prije serviranja.
Samo tako ćete dobiti onaj savršeni balans tekstura i okusa zbog kojeg bruschetta prestaje biti predjelo i postaje mali gastronomski užitak.