Bruskete su jednostavno, osvježavajuće i ukusno jelo koje je savršeno za ljetne dane kada želite nešto brzo i lako za pripremu. Ova kombinacija hrskave tostirane bagete s ukusnim sezonskim dodacima pravi je hit na svakom stolu. Evo kako da napravite savršene bruskete kod kuće!
Sastojci
- 1 francuska bageta ili druga hrskava bageta
- 2-3 češnja češnjaka, oljuštena i prepolovljena
- 3-4 kašike ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 2-3 paradajza, iseckana na sitne kockice
- Svježi bosiljak, iseckan
- So i svježe mljeveni biber po ukusu
- Balsamični sirup (opciono, za posluživanje)
Priprema
Priprema bagete
- Zagrijte rernu na 200°C.
- Bagetu isjecite na kolutove debljine oko 1 cm.
- Složite kolutove bagete na pleh obložen papirom za pečenje.
Tostiranje bagete
- Bagetu prelijte ekstra djevičanskim maslinovim uljem.
- Premažite svaki kolut češnjakom (trljajući češnjak po površini).
- Stavite pleh u zagrijanu rernu i pecite 8-10 minuta ili dok kruh ne postane hrskav i lagano zlatno smeđe boje. Pazite da ne prepečete.
Priprema paradajza
U međuvremenu, u zdjeli pomiješajte isjeckani paradajz, svježi bosiljak, ekstra djevičansko maslinovo ulje, so i biber po ukusu.
Posluživanje
Kad su kolutovi bagete pečeni, izvadite ih iz rerne i ostavite da se malo ohlade.
Na svaki kolut bagete rasporedite smjesu paradajza i bosiljka.
Po želji, prije posluživanja možete preliti bruskete balsamičnim sirupom za dodatni ukus.