Ljetna kuhinja bila bi siromašna bez paprika! Ova povrtna kultura u Južnoj i Srednjoj Americi jede se već tisućama godinama. Kolumbo ju je donio u Evropu u 15. stoljeću.
S ovom namirnicom se rade mnoga poznata jela u regiji – od ajvara do punjenih paprika. Sjajan je izvor i za pripremu ukusne salate koja će se odlično sljubiti uz mesna, riblja ili povrtna jela.
Donosimo vam najlakši recept za najfiniju salatu od paprika – upotrijebiti možete sve od babura do rog paprika.
Sastojci
- 300 g svježe paprike
- 50 g mrkve
- 30 g crvenog luka
- 3 kašike ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 1 žlica bijelog octa
- ½ kašike limunovog soka
- 1 čajna kašikica meda
- ½ čajne kašikice senfa dijon
- ½ čajne kašikice naribanog češnjaka
- ½ čajne kašikice sušenog origana
- so i biber po želji
- listovi mente
Priprema
Operite i očistite paprike. Narežite ih na tanke trake.Ogulite mrkvu i luk i nasjeckajte ih na tanke trakice. Pomiješajte povrće u zdjeli.
U zasebnoj zdjelici napravite preljev za salatu: pomiješajte ekstra djevičansko maslinovo ulje, ocat, limunov sok, senf, med, naribani bijeli luk i začine. Sve dobro promiješajte.
Prelijte dressing preko salate i stavite u hladnjak da se salata ohladi.
Kod posluživanja dodajte i nasjeckane listiće mente ili nekog drugog svježeg začinskog bilja po želji.