Zdravo i ukusno

Isprobajte najfiniju salatu od paprika s mediteranskim štihom

Autor: Žene.ba
Foto: Ilustracija
Paprika je iznimno zdrava namirnica – čak 92 posto ploda čini voda, pa ne čudi što se u 100 grama nalazi tek nešto manje od 30 kalorija. Istovremeno, bogata je vitaminom C i prehrambenim vlaknima.

Ljetna kuhinja bila bi siromašna bez paprika! Ova povrtna kultura u Južnoj i Srednjoj Americi jede se već tisućama godinama. Kolumbo ju je donio u Evropu u 15. stoljeću.

S ovom namirnicom se rade mnoga poznata jela u regiji – od ajvara do punjenih paprika. Sjajan je izvor i za pripremu ukusne salate koja će se odlično sljubiti uz mesna, riblja ili povrtna jela.

Donosimo vam najlakši recept za najfiniju salatu od paprika – upotrijebiti možete sve od babura do rog paprika.

Sastojci

  • 300 g svježe paprike
  • 50 g mrkve
  • 30 g crvenog luka
  • 3 kašike ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 1 žlica bijelog octa
  • ½ kašike limunovog soka
  • 1 čajna kašikica meda
  • ½ čajne kašikice senfa dijon
  • ½ čajne kašikice naribanog češnjaka
  • ½ čajne kašikice sušenog origana
  • so i biber po želji
  • listovi mente

Priprema

Operite i očistite paprike. Narežite ih na tanke trake.Ogulite mrkvu i luk i nasjeckajte ih na tanke trakice. Pomiješajte povrće u zdjeli.

U zasebnoj zdjelici napravite preljev za salatu: pomiješajte ekstra djevičansko maslinovo ulje, ocat, limunov sok, senf, med, naribani bijeli luk i začine. Sve dobro promiješajte.

Prelijte dressing preko salate i stavite u hladnjak da se salata ohladi.

Kod posluživanja dodajte i nasjeckane listiće mente ili nekog drugog svježeg začinskog bilja po želji.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba