Desert od mlijeka je jedan od onih kolača koji ne zahtijevaju pečenje. Potrebno je samo 25 minuta da se pripremi, a postupak je vrlo jednostavan. Zbog njegovog blagog okusa, preporučuje se dodavanje naribane čokolade kao završni dodir.
Sastojci
- 10 komada keksa s maslacem
- 520 mililitara mlijeka
- 180 grama šećera
- jedan vanilin šećer
- pet žumanaca
- 18 listova želatine ili 30 grama mljevene želatine
- hladna voda za želatinu
- 450 grama grčkog jogurta ili kiselog vrhnja
Priprema
U posudu sa žumancima, dodati šećer i vanilin šećer. Sve mutite pjenjačom dok smjesa ne postane pjenasta. Prelijte smjesu u šerpu i sipajte mlijeko. Potom je potrebno zagrijavati na slaboj vatri uz stalno miješanje sve dok ne provrije.
Kad provrije, maknuti s ringle. Želatinu u listovima namočiti u vodi i pustiti da nabubri prema uputama na pakovanju. Kada nabubri, izvadite je iz vode te lagano ocijedite i ubacite u smjesu s mlijekom i žumancima.