Nedavno je stekla popularnost nova prehrana, poznata kao atlantska prehrana, koja crpi inspiraciju iz gastronomske tradicije Španije i Portugala. Ove zemlje se ističu obiljem raznovrsnih namirnica, kako kopnenih tako i morskih.
Za razliku od mediteranske prehrane koja manje ističe meso i mliječne proizvode, atlantska prehrana je znatno fleksibilnija i praktičnija.
Naglasak je na konzumaciji sezonskih i lokalno dostupnih namirnica, prilagođavajući se okolini u kojoj se živi. Ako je u nekom području lakše doći do svježeg i provjerenog mesa nego do ribe, tada se meso može umjereno uključiti u prehranu.
U atlantskoj prehrani nema ograničenja ni za crveno meso, a povremena konzumacija može povoljno utjecati na razinu željeza u organizmu, s obzirom da je taj mineral od izuzetne važnosti.
Više cjelovitih žitarica i veća količina škrobnih namirnica, posebno krompira, karakteristični su za ovaj način prehrane. Iako je ključno konzumirati obilje raznolikog povrća, uključujući zeleno lisnato povrće, treba napomenuti da Španci i Portugalci izražavaju ljubav prema krompiru na različite načine, pa izbjegavanje ovog sastojka nije opcija.
Gurmanski spoj zdrave ishrane
Za one od koji s velikom željom za usvajanjem zdravijih prehrambenih navika ne mogu potpuno suzbiti svoju strast prema gastronomiji i hedonizmu, ovaj način ishrane je lakše prihvatiti u usporedbi s nešto strožim mediteranskim pristupom, a vrijedi napomenuti da značajne zdravstvene prednosti ostaju iste.
Obilje ribe, mahunarki i povrća, uz povremene mesne obroke, krompir, mliječne proizvode predstavlja recept koji se u našem okruženju lakše prihvata.
Svako ''ne smijem“ često izaziva jaču želju za određenom hranom, posebno kada je ona prisutna na gotovo svakom stolu. Uz osjećaj ugode i sreće tokom obroka neizostavno dolazi i pojam ''comfort food'', a atlantska prehrana posebno naglašava tople supe kao ultimativni izbor u ovoj kategoriji.
Iako je nutritivna vrijednost hrane ključna i ima značajan utjecaj na naše tijelo, hrana također ima ulogu dijeljenja, pripreme s ljubavlju te postizanja izuzetnog okusa koji pruža gastronomski i porodični užitak.