Sophie Nahmad, voditeljica razvoja recepata u Goustu, podijelila je trik kako možete smanjiti količinu hrane koju bacate u kuhinji.
"Povrće koje ne možete ponovno uzgojiti uvijek može spasiti i iskoristiti nakon što prođe svoj vrhunac uz pomoć nekih genijalnih metoda kiseljenja", rekla je Nahmad.
"Ukiseljeno povrće ukusan je dodatak salati i jelima, a vrlo ga je lako napraviti kod kuće. Ovo najbolje funkcionira za povrće poput kupusa, krastavaca, mrkve i rotkvica", otkrila je.
Nahmad je podijelila korak po korak vodič za kiseljenje povrća, prenosi net.hr.
Gotovo svi ostaci pesticida s povrća i voća mogu se otkloniti raznim otopinama koje možete napraviti sami.
Kako ukiseliti povrće
"Nasjeckajte povrće i stavite ga u zdjelu. Koristite otprilike polovicu količine octa u odnosu na količinu povrća. Izmjerite to u poseban vrč i ostavite sa strane. Za ovo bih preporučila vinski ili alkoholni ocat", objasnila je.
"Zatim trebate izmjeriti šećer. Potrebno vam je pola od količine octa, ovisno o željenoj slatkoći", rekla je Nahmad te je potom otkrila da trebate kuhati ocat postepeno dodajući šećer dok se ne otopi. "Probajte dok kuhate i začinite solju ako je potrebno", napomenula je.
Na kraju je preporučila da se to ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim spremi u hladnjak. Ovo ukiseljeno povrće trebalo bi vam potrajati do mjesec dana, te ste mu tako produžili životni vijek.