NE BACAJTE HRANU

Kako da vam se povrće ne pokvari ni nakon mjesec dana?

Autor: Žene.ba
FOTO: Ilustracija
Zima je pred vratima i nije ni čudo da mnogi od nas žele smanjiti životne troškove. Jedan od načina da to učinimo je smanjenje količine hrane koju kupujemo u trgovinama i ukupnog otpada.

Sophie Nahmad, voditeljica razvoja recepata u Goustu, podijelila je trik kako možete smanjiti količinu hrane koju bacate u kuhinji.

"Povrće koje ne možete ponovno uzgojiti uvijek može spasiti i iskoristiti nakon što prođe svoj vrhunac uz pomoć nekih genijalnih metoda kiseljenja", rekla je Nahmad.

"Ukiseljeno povrće ukusan je dodatak salati i jelima, a vrlo ga je lako napraviti kod kuće. Ovo najbolje funkcionira za povrće poput kupusa, krastavaca, mrkve i rotkvica", otkrila je.

Nahmad je podijelila korak po korak vodič za kiseljenje povrća, prenosi net.hr.
 
Gotovo svi ostaci pesticida s povrća i voća mogu se otkloniti raznim otopinama koje možete napraviti sami.
 
Kako ukiseliti povrće

"Nasjeckajte povrće i stavite ga u zdjelu. Koristite otprilike polovicu količine octa u odnosu na količinu povrća. Izmjerite to u poseban vrč i ostavite sa strane. Za ovo bih preporučila vinski ili alkoholni ocat", objasnila je.

"Zatim trebate izmjeriti šećer. Potrebno vam je pola od količine octa, ovisno o željenoj slatkoći", rekla je Nahmad te je potom otkrila da trebate kuhati ocat postepeno dodajući šećer dok se ne otopi. "Probajte dok kuhate i začinite solju ako je potrebno", napomenula je.

Na kraju je preporučila da se to ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim spremi u hladnjak. Ovo ukiseljeno povrće trebalo bi vam potrajati do mjesec dana, te ste mu tako produžili životni vijek.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba