Lako se pravi

Kuglof s limunom je zaludio društvene mreže, a mi donosimo recept

Autor: Žene.ba
Foto: Ilustracija
Svjež i osvježavajući, gazirani sok od limuna je naš omiljeni među sokovima zbog svog blagog okusa bez previše slatkoće, ali šta mislite o ideji da ga dodamo u recept za kuglof? Iako nismo prvi koji su to zamislili - recepti s 7Up-om već su osvojili internet - ništa ne sprječava da isprobamo s Spriteom ili nekim drugim sličnim pićem.

Kuglofu će dodatak gaziranog soka od limuna ili limete pružiti nevjerojatnu sočnost i mekoću, čineći ga neodoljivim svima koji ga probaju.

Sastojci

  • maslac 345 g
  • šećer kristal 3 šoljice
  • brašno 3 šoljice
  • jaje 5 kom
  • ekstrakt limuna 2 kašike 
  • gazirani sok od limuna/limete 0,75
  • šoljica mlijeka
  • ekstrakt vanilije

Priprema

Zagrijte rernuna 160 stepeni. Maslacem namastite kalup za kuglof promjera cca 25 cm. Izmiksajte maslac i šećer dok ne dobijete laganu, pahuljastu smjesu - potrebno je oko 20 minuta. Dodajte brašno, miksajte dok se sve ne sjedini. Dodajte jaja, jedno po jedno, i nakon svakog izmiksajte smjesu. Umiješajte ekstrakt limuna. Umiješajte gazirani sok. Ulijte tijesto u kalup i pecite 60-75 minuta, donosno dok čačkalica zabodena u sredinu kolača ne izađe suha i čista. Za glazuru, izmiksajte šećer u prahu, mlijeko i ekstrakt vanilije. Prelijte preko mlakog kolača. Poslužite kad se glazura malo stisne.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba