Kuglofu će dodatak gaziranog soka od limuna ili limete pružiti nevjerojatnu sočnost i mekoću, čineći ga neodoljivim svima koji ga probaju.
Sastojci
- maslac 345 g
- šećer kristal 3 šoljice
- brašno 3 šoljice
- jaje 5 kom
- ekstrakt limuna 2 kašike
- gazirani sok od limuna/limete 0,75
- šoljica mlijeka
- ekstrakt vanilije
Priprema
Zagrijte rernuna 160 stepeni. Maslacem namastite kalup za kuglof promjera cca 25 cm. Izmiksajte maslac i šećer dok ne dobijete laganu, pahuljastu smjesu - potrebno je oko 20 minuta. Dodajte brašno, miksajte dok se sve ne sjedini. Dodajte jaja, jedno po jedno, i nakon svakog izmiksajte smjesu. Umiješajte ekstrakt limuna. Umiješajte gazirani sok. Ulijte tijesto u kalup i pecite 60-75 minuta, donosno dok čačkalica zabodena u sredinu kolača ne izađe suha i čista. Za glazuru, izmiksajte šećer u prahu, mlijeko i ekstrakt vanilije. Prelijte preko mlakog kolača. Poslužite kad se glazura malo stisne.