Lagani kelj sa slanutkom i paradajzom - Jednostavan i ukusan ručak bogat nutrijentima
Sastojci
- 1 glavica kelja
- 1 konzerva slanutka (oko 400 g), ispran i ocijeđen
- 2 velika paradajza, narezana na kockice
- 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
- 1 luk, sitno nasjeckan
- 1 kašika mljevene paprike
- So i svježe mljeveni crni biber po ukusu
- Maslinovo ulje
Pripema
Priprema kelja: Operite kelj pod mlazom hladne vode. Uklonite tvrde dijelove stabljike ako su prisutni. Zatim narežite listove kelja na tanke trake.
Priprema slanutka: Isperite slanutak pod vodom u cjediljci, ocijedite ga i ostavite sa strane.
Priprema umaka: Zagrijte malo maslinovog ulja na srednje jakoj vatri u velikoj tavi ili dubokom loncu. Dodajte nasjeckani luk i češnjak te pirjajte dok luk ne postane staklast, otprilike 3-4 minute.
Dodavanje paradajza i začina: Dodajte narezane paradajze u tavu s lukom i češnjakom. Posolite, pobiberite i dodajte mljevenu papriku. Kuhajte dok paradajz ne omekša i ne stvori se lagani umak, oko 5-7 minuta.
Dodavanje kelja: Dodajte narezani kelj u tavu s umakom od paradajza. Miješajte povremeno dok se kelj ne stisne i postane nježan, otprilike 5-7 minuta.
Dodavanje slanutka: Kada je kelj gotovo kuhan, dodajte ocijeđeni slanutak u tavu. Nastavite kuhati sve zajedno još nekoliko minuta kako bi se svi okusi sjedinili.