Recept dana

Lagani kelj sa slanutkom i paradajzom - Jednostavan i ukusan ručak bogat nutrijentima

Autor: Žene.ba
Foto: Ilustracija
Kelj je povrće bogato nutrijentima koje se često koristi u raznim kulinarskim kreacijama. U kombinaciji sa slanutkom i paradajzom, može se stvoriti ukusno jelo koje je ne samo zdravo nego i jednostavno za pripremu.

Sastojci

  • 1 glavica kelja
  • 1 konzerva slanutka (oko 400 g), ispran i ocijeđen
  • 2 velika paradajza, narezana na kockice
  • 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • 1 luk, sitno nasjeckan
  • 1 kašika mljevene paprike
  • So i svježe mljeveni crni biber po ukusu
  • Maslinovo ulje

Pripema

Priprema kelja: Operite kelj pod mlazom hladne vode. Uklonite tvrde dijelove stabljike ako su prisutni. Zatim narežite listove kelja na tanke trake.

Priprema slanutka: Isperite slanutak pod vodom u cjediljci, ocijedite ga i ostavite sa strane.

Priprema umaka: Zagrijte malo maslinovog ulja na srednje jakoj vatri u velikoj tavi ili dubokom loncu. Dodajte nasjeckani luk i češnjak te pirjajte dok luk ne postane staklast, otprilike 3-4 minute.

Dodavanje paradajza i začina: Dodajte narezane paradajze u tavu s lukom i češnjakom. Posolite, pobiberite i dodajte mljevenu papriku. Kuhajte dok paradajz ne omekša i ne stvori se lagani umak, oko 5-7 minuta.

Dodavanje kelja: Dodajte narezani kelj u tavu s umakom od paradajza. Miješajte povremeno dok se kelj ne stisne i postane nježan, otprilike 5-7 minuta.

Dodavanje slanutka: Kada je kelj gotovo kuhan, dodajte ocijeđeni slanutak u tavu. Nastavite kuhati sve zajedno još nekoliko minuta kako bi se svi okusi sjedinili.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba