Zrele i sočne šljive iskoristite za pripremu domaće, mirisne štrudle…
Predivna boja, neodoljiva aroma i okus, čine štrudlu od šljiva omiljenim ljetnim desertom. Priprema je jednostavna i neće vam oduzeti mnogo vremena.
Sastojci
- Kore za savijače 500 g
- Šljive 1 kg
- Cimet 1 kašikica
- Krušne mrvice 4 kašike
- Smeđi šećer 5 kašika
- Maslac 2 kašike
- Šećer u prahu 2 kašike
Postupak
Rernu zagrijte na 200°C, a pleh premažite maslacem. Šljive operite, izvadite im košpice i narežite ih na četvrtine.
Svaku koru premažite maslacem, nadjenite je šljivama, pospite 1 cimetom, dodajte i 2 kašikice krušnih mrvica te 2 kašike smeđeg šećera. Zamotajte koru i prebacite u pleh.
Postupak ponovite s preostalim korama.
Premažite ih maslacem i pecite 35 minuta ili dok štrudla ne poprimi lijepu zlatno smeđu boju. Prije posluživanja pospite šećerom u prahu.