neodoljive i slatke

Marlenka kuglice po receptu Hajrudina Šišića – brza poslastica bez pečenja

Autor: Žene.ba
Foto: Instagram
Kad poželiš nešto slatko, jednostavno i brzo – bez pečenja i bez previše muke – Marlenka kuglice su pravi izbor. 

Ovaj recept nam donosi popularni bosanskohercegovački food bloger, Hajrudin Šišić, poznatiji kao Harry Cooper, koji svojim pratiteljima na društvenim mrežama redovno dijeli ukusne i dostupne recepte uz atraktivne fotografije. 

Njegovi recepti posebno se ističu po jednostavnosti i dostupnosti, pa su idealni za sve koji vole kuhati, ali nemaju mnogo vremena.

Uz to, Hajrudin posebno vodi računa o prezentaciji jela, pa njegove fotografije ne samo da mame apetit već i inspirišu da probate svaki recept.

Sastojci za Marlenka kuglice (20 komada)

Smjesa za kuglice:

  • 200 g mljevenog keksa
  • 150 g mljevenih oraha
  • 80 g putera
  • 50 g meda
  • Nekoliko kapi arome vanilije
  • 120 g kondenzovanog mlijeka

Punjenje:

  • 100 g bijele čokolade
  • 50 g kondenzovanog mlijeka

Priprema:

Uključite bijelu čokoladu i kondenzovano mlijeko sobne temperature u posudu za kuhanje. Na laganoj temperaturi ili na pari otopite čokoladu dok ne postane glatka i sjajna. Dobivenu smjesu ostavi u frižideru da se ohladi i učvrsti dok radite ostatak.

Smjesa za kuglice:

U većoj posudi sjedinite mljeveni keks i orahe. Dodajte otopljeni puter, med, aromu vanilije i kondenzovano mlijeko. Dobro promiješajte kašikom ili kutlačom dok ne nestanu suvi dijelovi.

Hlađenje smjese:

Preporuka je da smjesu za kuglice kratko ohladite u frižideru (oko 30 minuta). Hladnija smjesa će se lakše oblikovati.

Oblikovanje kuglica:

Uzmite otprilike jednu veliku kašiku smjese i oblikujte je u malu “šupljinu”. U sredinu stavite kašičicu ohlađenog punjenja. Pažljivo spojite rubove smjese preko punjenja i oblikujte kuglicu.

Kuglice uvaljajte u mljevene orahe ili mljeveni keks po želji.


Najbolji ukus i teksturu dobiju ako kuglice ostavite u frižideru nekoliko sati ili idealno – preko noći.

Ove kuglice su dokaz da slatki desert ne mora biti komplikovan niti zahtijevati pećnicu.

Spoj meda, oraha i bijele čokolade daje bogat, kremast ukus, dok frižider učini da se sve ukusi lijepo povežu. Recept je jednostavan, a rezultat – neodoljiv.

© Copyright 2005. - 2025. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba