Desert ljeta

Najkremastiji domaći sladoled od breskvi koji ćete ikad probati

Autor: Žene.ba
Foto: Instagram
Kad ljeto pokaže svoje pravo lice – mirisno, zrelo i zlatno, breskve su prve koje nas pozovu u kuhinju. 

Domaći sladoled od breskvi je najbolji način da iskoristite sezonsko voće - prava je posveta djetinjstvu i jednostavnim užicima ljeta. Kremasta tekstura, bogat okus i lagani miris vanilije i breskvi čine ga desertom kojem se vraćate svakog ljeta.

A za posebnu poslasticu, dodajte malo drobljenih prhkih keksića i malo cimeta - dobit ćete pravi Peach Cobbler sladoled!

Sastojci

  • 2 velike zrele breskve (2 šoljice, oguljene i nasjeckane)
  • 1 šoljica šećera (podijeljeno)
  • 1 kašika limunovog soka
  • 2 kašike likera od breskve (po želji)
  • 4 velika žumanca
  • 2 šolje slatkog vrhnja
  • 1 šolja punomasnog mlijeka
  • 1 kašikica ekstrakta vanilije
  • Malo soli

Priprema 

1. Nasjeckane breskve pomiješajte s limunovim sokom, 1/4 šećera i likerom od breskve. Ostavite u frižideru preko noći.
2. Ocijedite breskve i sačuvajte sok.
3. U loncu zagrijte preostali šećer, vrhnje, mlijeko, so i vaniliju do vrenja.
4. Temperirajte žumanca pa ih vratite u smjesu i kuhajte dok se ne zgusne. Umiješajte sok od breskvi.
5. Ohladite smjesu i ostavite u frižideru barem 2 sata.
6. Ulijte u posudu. Kad se zgusne, dodajte nasjeckane breskve.
7. Smjesu stavite u kalup, pokrijte prozirnom folijom i zamrznite preko noći.

Najbolje se slaže s dugim, toplim danima i još toplijim sjećanjima. Uživajte!

© Copyright 2005. - 2025. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba