Voćni smoothieji
Prezrelo voće odlično se uklapa u voćne smoothieje. Dodajte prezrele banane, jagode, breskve ili bilo koje druge voćke u blender zajedno s malo jogurta, mlijeka ili biljnog mlijeka po izboru. Dodavanjem malo leda dobit ćete osvježavajući napitak bogat vitaminima i antioksidansima.
Voćne salate
Iskoristite prezrelo voće kao glavni sastojak za voćne salate. Kombinujte voće poput manga, ananasa, dinje i breskvi s malo svježe metvice ili mente za svježinu. Dodajte malo meda ili limunovog soka za dodatnu dimenziju okusa.
Pečeno voće
Pečeno voće je jednostavno za pripremu i pruža bogatstvo okusa. Isjecite prezrele jabuke, kruške ili breskve na tanke šnite, pospite ih cimetom i malo smeđeg šećera te ih pecite u pećnici dok ne omekšaju i karameliziraju se. Poslužite ih samostalno ili kao dodatak za zobenu kašu, grčki jogurt ili sladoled.
Voćni kolači i muffini
Prezrelo voće može dodati sočnost i slatkoću pečenim poslasticama poput kolača i muffina. Dodajte nasjeckane banane, jagode, borovnice ili breskve u tijesto za kolače ili muffine prije pečenja. Ovo će rezultirati mekanim i ukusnim poslasticama koje su idealne za doručak ili desert.
Voćni pirei i namazi
Prezrelo voće možete pretvoriti u glatke pire ili namaze koji se mogu koristiti kao dodaci za palačinke, tost, ili kao baza za sladoledne poslastice. Jednostavno skuhajte ili ispecite voće, zatim ga usitnite u blenderu ili procesoru hrane dok ne postane glatko. Po želji dodajte malo meda, cimeta ili vanilije za dodatnu aromu.
Voćni čajevi i napici
Prezrelo voće može poslužiti kao osnova za voćne čajeve i napitke. Dodajte nasjeckano voće poput krušaka, jabuka ili šljiva u vruću vodu zajedno s začinima poput cimeta, đumbira ili karanfilića. Ostavite da se kuha nekoliko minuta, zatim procijedite i poslužite kao osvježavajući napitak.