Popularna ulična hrana

Ovako se pravi falafel po originalnoj recepturi

Autor: Žene.ba
Foto: Ilustracija
Falafel, popularna ulična hrana, vjerovatno je nastala u Egiptu pod uticajem sličnih indijskih jela. Ovo jelo se često konzumira kao predjelo. Glavni sastojci u ovom ukusnom jelu su slanutak i začini. 

Važno je napomenuti dodavanje sode bikarbone u vodu prilikom namakanja slanutka, što pomaže omekšavanju i ubrzava proces pripreme. Upotreba svježeg začinskog bilja, poput peršuna i kopra, je ključna jer ne samo što daje specifičan okus, već i doprinosi lijepoj boji. Također, dodavanje praška za pecivo prije prženja čini falafel mekšim iznutra.

Sastojci

  • 450 g pečenog slanutka
  • 3 vezice peršuna
  • 1 vezica kopra
  • 1 luk
  • 5 čehni bijelog luka
  • 1 kašikica soli
  • 1/4 kašikice bibera
  • 2 kašikice mljevenog kima
  • 1/2 kašikice korijandera
  • 1/3 kašikice ljute crvene paprike
  • 1 kašikica praška za pecivo
  • 1/2 kašikice sode bikarbone

Priprema

Slanutak ulijte u zdjelu i prelijte vodom. Dodajte sodu bikarbonu i ostavite da odstoji 16 sati. Procijedite ih i osušite pa stavite u blender. Dodajte nasjeckani peršin, kopar, crni i bijeli luk. Dobro promiješajte da se svi sastojci dobro sjedine. Dodajte so, biber, kim, korijander, ljutu crvenu mljevenu papriku i ponovo izmiksajte. Prebacite smjesu u zdjelu i prekrijte plastičnom folijom. Stavite u frižider na najmanje 2 sata ili preko noći. Prije nego počnete pržiti falafel, smjesi dodajte prašak za pecivo i sjedinite. Navlažite ruke i oblikujte kuglice. Na vrućem ulju pržite falafele oko 3-5 minuta. Izvadite na papirnati ubrus da se ocijedi.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba