Quiche Lorraine - najbolja francuska pita sa slanininom i sirom
Sastojci:
Sastojci za tijesto:
- 200 g brašna
- 100 g maslaca
- 1 jaje
- prstohvat soli
- 2-3 kašike hladne vode
Sastojci za fil:
- 200 g slanine
- 2 dl pavlake za kuhanje
- 3 jajeta
- 150 g sira grijer
- prstohvat muskatnog oraščića
- so i biber po ukusu
Recept za Quiche Lorraine sa slaninom i sirom:
Tijesto: Pomiješajte brašno i so, pa dodajte hladan maslac isječen na kocke i utrljajte ga u brašno dok ne dobijete mrvičastu teksturu, piše mondo.ba
Dodajte jaje i hladnu vodu, pa zamjesite glatko tijesto. Umotajte ga u foliju i stavite u frižider na 30 minuta. Razvijte tijesto i obložite njime kalup za pitu. Probodite viljuškom dno i pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko 15 minuta.
Fil: Na srednje jakoj vatri propržite slaninu dok ne postane hrskava. U posebnoj činiji umutite jaja, pavlaku, muskatni oraščić, so i biber. Dodajte rendani sir.
Na pečeno tijesto rasporedite slaninu, pa prelijte smjesom od jaja i sira. Pecite u rerni na 180°C još 30-35 minuta dok ne postane zlatnosmeđ i čvrst.