domaća trpeza

Recept za uštipke koji su hrskavi izvana, a mekani iznutra

Autor: Žene.ba
Foto: Instagram
Uštipci su nezaobilazan izbor za doručak, užinu ili laganu večeru.

Iako su omiljeni u gotovo svakom domaćinstvu, nije uvijek lako postići idealan rezultat, da budu hrskavi izvana, a iznutra lagani i mekani.

Ovaj recept ne zahtijeva kvasac, što znatno ubrzava pripremu, dok prašak za pecivo i jogurt osiguravaju savršenu strukturu.

Sastojci:

  • 4 jaja
  • 400 ml jogurta
  • 1 kašičica soli
  • 2 praška za pecivo
  • 500 g brašna
  • Ulje za prženje

Priprema:

U većoj posudi umutite jaja sa jogurtom i soli dok se sastojci ne povežu. Zatim postepeno dodajte prašak za pecivo i brašno, neprestano miješajući, sve dok ne dobijete gustu i ujednačenu smjesu bez grudvica. Važno je da tijesto ne bude prerijetko.

U dubljoj tavi zagrijte dovoljno ulja kako bi uštipci mogli slobodno plutati tokom prženja. Kašikom uzimajte smjesu i pažljivo spuštajte u vruće ulje.

Pržite ih s obje strane dok ne poprime lijepu zlatno-smeđu boju.

Gotove uštipke izvadite na papirni ubrus kako bi se uklonio višak masnoće. Najbolji su dok su još topli, a možete ih poslužiti same ili uz dodatke po želji.

Odlično se slažu i sa slatkim i sa slanim prilozima poput meda, džema ili pekmeza, ali i uz sir, kajmak ili pavlaku.

Nakon što isprobate ovu verziju, velika je vjerovatnoća da se starim receptima više nećete vraćati.

© Copyright 2005. - 2025. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba