Sastojci za 4 osobe
- 1 manja glavica luka
- 2 češnja bijelog luka
- 500 grama mljevenog mesa
- 2 kriške tosta
- mlijeko
- 1 jaje
- so i mljeveni biber
- nekoliko kašika oštrog brašna
- ulje
- 1 kašika putera
- 1 kašikica senfa
- 4 dl temeljca (može i 1 kocka otopljena u 4 dl vruće vode)
- 1 dl slatkog vrhnja
Priprema
Sitno nasjeckajte luk i bijeli luk. U većoj posudi pomiješajte mljeveno meso, luk i bijeli luk, kriške tosta natopljene u mlijeko i ocijeđene, jaje, so i biber. Temeljito promiješajte smjesu kako bi se svi sastojci sjedinili.
Oblikujte kuglice veličine oraha od pripremljene smjese, a zatim svaku kuglicu uvaljajte u brašno.
Na tavi zagrijte malo ulja i maslaca. Dodajte ćufte i kratko pržite sa svih strana dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.
U istu tavu dodajte senf, kratko popržite, a zatim ulijte temeljac za supu (ili vodu s kockom za supu) i pustite da zavrije. Smanjite vatru i stavite ćufte u umak. Kuhajte na laganoj vatri 10-15 minuta.
Pred kraj kuhanja dodajte slatko vrhnje, dobro promiješajte i kuhajte još nekoliko minuta dok se umak ne zgusne.
Poslužite mesne kuglice vruće s prilogom po želji, poput pire krumpira, tjestenine ili kuhanog povrća.
Ovaj recept pruža brz i jednostavan način za pripremu ukusnog i obilnog obroka koji će zadovoljiti svačije nepce u vašoj porodici.