Oduševite sebe i ukućane

Za ručak pripremite mekane ćufte, evo i kako

Autor: Žene.ba
Foto: Ilustracija
Sočne kuglice od mesa u umaku često su omiljeno jelo na našim prostorima, izvrsno se kombinuju sa pire krompirom, ali također su ukusne i uz tjesteninu ili rižu. Ako žurimo, ovaj ukusan ručak možemo pripremiti u samo pola sata. Evo recepta za ćufte u umaku koji će obradovati sve, uključujući i najmlađe članove porodice.

Sastojci za 4 osobe

  • 1 manja glavica luka
  • 2 češnja bijelog luka
  • 500 grama mljevenog mesa
  • 2 kriške tosta
  • mlijeko
  • 1 jaje
  • so i mljeveni biber
  • nekoliko kašika oštrog brašna
  • ulje
  • 1 kašika putera
  • 1 kašikica senfa
  • 4 dl temeljca (može i 1 kocka otopljena u 4 dl vruće vode)
  • 1 dl slatkog vrhnja

Priprema

Sitno nasjeckajte luk i bijeli luk. U većoj posudi pomiješajte mljeveno meso, luk i bijeli luk, kriške tosta natopljene u mlijeko i ocijeđene, jaje, so i biber. Temeljito promiješajte smjesu kako bi se svi sastojci sjedinili.

Oblikujte kuglice veličine oraha od pripremljene smjese, a zatim svaku kuglicu uvaljajte u brašno.

Na tavi zagrijte malo ulja i maslaca. Dodajte ćufte i kratko pržite sa svih strana dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.

U istu tavu dodajte senf, kratko popržite, a zatim ulijte temeljac za supu (ili vodu s kockom za supu) i pustite da zavrije. Smanjite vatru i stavite ćufte u umak. Kuhajte na laganoj vatri 10-15 minuta.

Pred kraj kuhanja dodajte slatko vrhnje, dobro promiješajte i kuhajte još nekoliko minuta dok se umak ne zgusne.

Poslužite mesne kuglice vruće s prilogom po želji, poput pire krumpira, tjestenine ili kuhanog povrća.

Ovaj recept pruža brz i jednostavan način za pripremu ukusnog i obilnog obroka koji će zadovoljiti svačije nepce u vašoj porodici.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba