hrskave izvana

Zaboravite prženje: Ovo je najukusniji način pripreme kobasica

Autor: Žene.ba
Foto: Freepik
Priprema kobasica često zna biti nepredvidiva – jedne ispadnu mekane i sočne, dok druge završe pretvrde ili presušene. 

Iako se mnogi odlučuju za prženje u tavi zbog brzine, ta metoda često dovede do nezgodnog prskanja ulja i neujednačenog pečenja.

Iskusni kuhari sve češće preporučuju pečenje u rerni kao najpouzdaniji način da kobasice zadrže sočnost, a istovremeno dobiju privlačnu, hrskavu površinu. Sporo i ujednačeno pečenje omogućava da se toplina ravnomjerno rasporedi, pa kobasice ne pucaju i ne gube okus tokom pripreme.

Najbolje je da ih prije pečenja kratko ostavite na sobnoj temperaturi kako bi se opustile i ravnomjernije ispekle. Rerna treba biti zagrijana na oko 200°C (ili nešto niže ako koristite ventilator), a kobasice lagano premazane uljem samo da se ne zalijepe i da lijepo porumene.

Posložite ih na pleh obložen papirom, vodeći računa da svaka ima dovoljno prostora. Tokom pečenja povremeno ih okrenite kako bi sve strane dobile jednaku boju. Obično im treba 15 do 20 minuta da se dobro ispeku, a znak da su gotove je zlatno-smeđa boja i bistri sokovi kad ih lagano zarežete. Ako imate kuhinjski termometar, unutrašnja temperatura bi trebala dostići oko 75°C.

Nakon što ih izvadite iz rerne, ostavite ih nekoliko minuta da “odahnu”. Taj kratki odmor pomaže da sokovi ostanu ravnomjerno raspoređeni, pa kobasice budu mekane iznutra, a čvrste i hrskave spolja. Ovaj jednostavan postupak donosi odličan rezultat bez nereda u kuhinji.

© Copyright 2005. - 2025. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba