Topli hljeb, griz i palenta

Zaboravljeni jutarnji rituali: Ova jela će vas vratiti u djetinjstvo

Autor: Žene.ba
Foto: Facebook
Sjećanja na omiljena jela iz djetinjstva često bude toplinu i nostalgiju. 

Iako se naš način života mijenja i sve više obraćamo pažnju na zdravu prehranu, neka jela koja smo nekad svakodnevno jeli, danas gotovo da ne pripremamo.

Posebno je zanimljivo kako su se namirnice poput mlijeka, pšenice i šećera tada činile sasvim prirodnim dijelom doručka, dok ih danas često konzumiramo u znatno manjoj količini.

Dok moderni doručci sve češće uključuju smoothieje, avokado tost ili zobene kaše s raznim dodacima, nekada smo uživali u jednostavnim kombinacijama koje su pružale osjećaj doma i sigurnosti.

Sitni rituali jutarnjeg obroka – bilo da je to bio griz na mlijeku, palenta s jogurtom ili topli hljeb s medom – često su nas pratili kroz djetinjstvo i stvarali bezbrižne uspomene.

Palenta za doručak ili večeru

Palenta je jelo koje se lako priprema i prilagođava različitim ukusima. Nekada smo je jeli s mlijekom, a ponekad i s jogurtom, uz dodatke poput sira ili pržene slanine. I danas je jednostavno napraviti je, a ovaj doručak ili večera može biti brz i ukusan način da unesemo osjećaj domaće hrane u svakodnevicu.

Priprema s mlijekom:

Palentu skuhajte po uputama. Prelijte je toplim mlijekom ili čak kakaom. Poslužite u zdjelici i po želji pospite cimetom ili vanilijom.

Priprema s jogurtom:

Skuhanu palentu ostavite da se malo prohladi. Dodajte jogurt ili kiselo vrhnje i lagano promiješajte.

Po želji dodajte komadiće sira, orahe ili malo meda.

Griz – jednostavan klasik

Griz na mlijeku bio je jedan od omiljenih u mnogim domovima. Njegova nježna tekstura i blagi okus čine ga hranljivim i laganim obrokom. Uz dodatak kakaa ili naribane čokolade, griz je bio prava poslastica koja je zamijenila popularne, ali manje nutritivno bogate, žitarice.

Sastojci:

  • 500 ml mlijeka
  • 4–5 kašika griza
  • 1–2 kašičice šećera ili meda
  • Po želji: cimet ili vanilija

Priprema:

Mlijeko zagrijte na srednjoj vatri i dodajte šećer. Polako umiješajte griz, neprestano miješajući.
Kuhajte 3–5 minuta dok smjesa ne postane gusta i kremasta.

Po želji dodajte cimet ili vaniliju prije posluživanja.


Retro doručci koji nas vraćaju u prošlost

Hljeb, maslac i med

Jednostavan i ukusan doručak koji je pružao energiju i zadovoljstvo. Danas se integralni hljeb i domaći med često koriste za zdrave doručke, ali klasična kombinacija bijelog hljeba, maslaca i meda i dalje ima svoje mjesto u srcima mnogih.

Priprema:

Tanko premažite hljeb maslacem dok je još topao. Prelijte kašičicom meda i ravnomjerno rasporedite.

Po želji dodajte malo cimeta ili nasjeckanih orašastih plodova.

Hljeb u mlijeku ili bijeloj kafi

Ovaj doručak je posebno bio popularan tokom zimskih dana. Natrgani komadi hljeba ili keksa umočeni u toplo mlijeko, ponekad začinjeni malom količinom kafe ili kakaa, pružali su osjećaj ugode i topline. Idealno za spore jutarnje rituale i trenutke kada se želi uživati u miru doma.

Priprema:

Zagrijte mlijeko u loncu ili šalici. Hljeb narežite na kockice i ubacite u mlijeko.

Po želji dodajte kekse ili komadiće suhog kolača.

Ostavite da hljeb upije mlijeko, ali pazite da ne postane kašasto.

Ovi doručci nisu samo hrana; oni su mali put u prošlost, podsjetnik na jednostavne, a istovremeno tople trenutke djetinjstva.

Čak i u ubrzanom modernom životu, vraćanje ovih jela na stol može biti mali ritual koji nas povezuje s uspomenama i udobnošću doma.

© Copyright 2005. - 2025. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba