Imamo recept!

Zlatna kora, srce od sirupa: Basbousa - sočni kolač od griza s bademima

Autor: Žene.ba
Foto: Pexels
U vrelini egipatskog popodneva, kad sunce peče zidove dok voda klizi niz bakrene bokale, poslužuje se desert koji ne traži pažnju, ali je uvijek dobije. 

Basbousa – griz torta natopljena cvjetnim sirupom. Basbousa je koncentrat sjevernoafričkog užitka: sočna struktura griza, bogato natopljena sirupom od ružine vodice i limuna, s notom kokosa i badema.

Sastojci (za pleh 20x30 cm)

Za tijesto:

  • 250 g griza (krupnije teksture)
  • 100 g šećera
  • 125 g jogurta
  • 100 g rastopljenog maslaca
  • 1 kašikica praška za pecivo
  • 30 g kokosovog brašna (opcionalno, za aromu)
  • Malo soli

Za sirup:

200 g šećera

150 ml vode

Par kapi limunovog soka

1 kašika ružine vode ili cvijeta od narandže (po želji)

Priprema u tri koraka

Umijesite tišinu griza

Pomiješajte griz, šećer, prašak za pecivo, sol i kokos. Umiješajte jogurt i rastopljeni maslac dok ne dobijete gustu, baršunastu smjesu. Ulijte je u masniji pleh, poravnajte površinu.

Ostavitte da odmori barem 30 minuta kako bi griz upio vlagu i smirio svoje krajeve.

Ispecite pozlaćenu koru

Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko 30 minuta, dok ne poprimi nijansu pečene pustinje – zlatnu, dublju, s krajevima koji šapuću hrskavost. Po želji, prije pečenja utisnite badem u svaki kvadrat.

Prelije toplinu slatkom rosom

Dok se basbousa peče, prokuhajte šećer i vodu, dodajte limun i cvjetnu aromu. Sirup ne smije biti gust – samo svileno ljepljiv. Kad se basbousa izvadi iz rerne, odmah je prelijte vrućim sirupom.

Gledajte kako upija, bez žurbe, poput žedne zemlje poslije kiše.

Desert koji miriše na dom, i kad niste kod kuće

Komad koji režete dijagonalno, kao da režete komad sjećanja na toplu ruku bake, na meki šapat molitve u pozadini, na sjaj bakrenog čajnika.

Ne traži izgovor. Samo tanjir i malo tišine. Probajte!

© Copyright 2005. - 2025. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba