Zlatna kora, srce od sirupa: Basbousa - sočni kolač od griza s bademima
Basbousa – griz torta natopljena cvjetnim sirupom. Basbousa je koncentrat sjevernoafričkog užitka: sočna struktura griza, bogato natopljena sirupom od ružine vodice i limuna, s notom kokosa i badema.
Sastojci (za pleh 20x30 cm)
Za tijesto:
- 250 g griza (krupnije teksture)
- 100 g šećera
- 125 g jogurta
- 100 g rastopljenog maslaca
- 1 kašikica praška za pecivo
- 30 g kokosovog brašna (opcionalno, za aromu)
- Malo soli
Za sirup:
200 g šećera
150 ml vode
Par kapi limunovog soka
1 kašika ružine vode ili cvijeta od narandže (po želji)
Priprema u tri koraka
Umijesite tišinu griza
Pomiješajte griz, šećer, prašak za pecivo, sol i kokos. Umiješajte jogurt i rastopljeni maslac dok ne dobijete gustu, baršunastu smjesu. Ulijte je u masniji pleh, poravnajte površinu.
Ostavitte da odmori barem 30 minuta kako bi griz upio vlagu i smirio svoje krajeve.
Ispecite pozlaćenu koru
Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko 30 minuta, dok ne poprimi nijansu pečene pustinje – zlatnu, dublju, s krajevima koji šapuću hrskavost. Po želji, prije pečenja utisnite badem u svaki kvadrat.
Prelije toplinu slatkom rosom
Dok se basbousa peče, prokuhajte šećer i vodu, dodajte limun i cvjetnu aromu. Sirup ne smije biti gust – samo svileno ljepljiv. Kad se basbousa izvadi iz rerne, odmah je prelijte vrućim sirupom.
Gledajte kako upija, bez žurbe, poput žedne zemlje poslije kiše.
Desert koji miriše na dom, i kad niste kod kuće
Komad koji režete dijagonalno, kao da režete komad sjećanja na toplu ruku bake, na meki šapat molitve u pozadini, na sjaj bakrenog čajnika.
Ne traži izgovor. Samo tanjir i malo tišine. Probajte!