Evo šta znači

Mašna koju je Kate Middleton nosila na Wimbledonu ima posebnu simboliku

Autor: Žene.ba
Mašna koju je Kate Middleton nosila na Wimbledonu ima posebnu simboliku
Foto: Instagram

Prošle nedjelje, tokom dodjele pobjedničkog pehara Carlosu Alcarazu na Wimbledonu, princeza od Walesa, Kate Middleton, bila je u centru pažnje. Iako je njen ljubičasti outfit brenda Safiyaa bio spektakularan, malo je ko primijetio malu ljubičasto-zelenu mašnu koja je bila prikopčana na njenoj haljini. Mašna, koja je djelovala kao samo estetski detalj, zapravo nosi značajnu simboliku.

Ova mašna, koju je Kate nosila i prošle godine prilikom dodjele pehara Novaku Đokoviću, povezana je s njenom ulogom pokroviteljice All England Lawn and Tennis Cluba (AELTC), organizatora Wimbledona. Mašna je dio njenog službenog odijela i označava njenu odgovornost kao predsjednice odbora koji upravlja turnirom. Kraljica Elizabeta II. dodijelila je Kate ovu dužnost prije osam godina, naslijedivši tako titulu koju je kraljica sama nosila 64 godine.

Iako je prošle godine mašna bila prikazana u kontekstu bez zdravstvenih izazova, ove godine, nakon što je Kate objavila da se posvetila liječenju i prevenciji raka, mašna je dodatno simbolična. U svojoj ljubičasto-zelena kombinaciji, mašna je bila povezana s tradicionalnim bojama kluba, uvedenim 1909. godine kako bi se izbjegla sličnost s bojama kraljevskih marinaca.

Na Wimbledonu 2022. godine, Kate je također nosila isti ukras s žutom haljinom dizajnerice Roksande Ilinčić, a mašna se pojavila i 2023. godine u kombinaciji s zelenom haljinom Rolanda Moureta.

Kada Kate jednog dana postane kraljica, moguće je da će mašnu predati svojoj kćerci, princezi Charlotte, koja već pokazuje interes za tenis. Možda će se mala princeza jednog dana pojaviti u Wimbledonu sa mašnom koja nosi sve simbolike i tradiciju koje je njezina mama čuvala tokom svojih angažmana na ovom prestižnom turniru.