Kako da trening trčanja postane još efikasniji?

Trkači/ce neminovno pred sobom uvijek imaju neki cilj, bilo da je to povećanje izdržljivosti, brzine ili snage. Kako bi ostvarili ove i sve druge ciljeve koje postavite ispred sebe – donosimo vam savjete fitness stručnjaka…

Fokusirajte se na disanje

Da li znate koji je osnovni element efikasnog trčanja? Pravilno disanje. Prilikom trčanja je neophodno ujednačeno disanje, i što je još važnije ni u kom trenutku ne treba da zadržavate dah dok trčite. Preporuka trenera je da udišete kroz nos, a izdišete kroz usta dok trčite. U danima kada ne trenirate nastojte da maksimalno forsirate disanje kroz nos. A pri disanju važno je da što je moguće sporije dišete.

Popravite držanje

Držanje tijela je izuzetno važno u toku trčanja. Potrebno je da držite kičmu pravo sa blagim naginjanjem ka naprijed. Na ovaj način ćete svoje težište držati preko stopala. Kako bi došli u ovaj stav, stopala ne treba da vam budu previše ispred tijela. Ovo vas može izbaciti iz ravnoteže i smanjiti efikasnost treninga. Takođe, nepravilno držanje ijtela može da dovede do povrede stopala i koljena.

Uljučite tegove u svoju rutinu

Podizanje tegova ima izuzetno pozitivno djelovanje na vaš performans prilikom trčanja. Ako niste naročit ljubitelj odlaska u teretanu, mali ručni tegovi koje možete dizati dva do tri puta sedmično od po pola sata će doprinijeti tome da brže i duže trčite. Sve se zapravo svodi na snagu koju posjedujete, a osim tegova u tom pogledu vam mogu pomoći i čučnjevi.

Ne preskačite istezanje

Kako bi vaše tijelo dalo svoj maksimum prilikom trčanja neophodno je dobro istezanje prije i poslije treninga. Istezanje možete da posmatrate kao pripremu i izvjestan vid oporavka tijela nakon treninga. Fokusirajte se na mišiće nogu kojima treba vaša najveća pažnja, ali ne zanemarite ni ruke ni leđa jer i ovi dijelovi tijela daju sve od sebe da dobro trčite.

 

Žene.ba