Psiholozi se oglasili

'Bed rotting': Trend koji se širi na TikToku među generacijom Z izaziva zabrinutost

Autor: Žene.ba
'Bed rotting': Trend koji se širi na TikToku među generacijom Z izaziva zabrinutost
Foto: Ilustracija

Daily Mail izvještava o novom trendu koji je osmislila generacija Z, a koji je posljednjih nekoliko mjeseci zavladao TikTokom. Trend uključuje prednosti i uživanje provođenja cijelog dana u krevetu.

Snimke s hashtagom #bedrotting, ili "truljenje u krevetu", preplavile su TikTok, pregledane su više od 125 miliona puta. Brojni korisnici platforme u viralnim videima prikazuju kako provode dan u krevetu, uživajući u aktivnostima poput igranja igrica, skrolanja na mobitelu, čitanja knjiga ili gledanja filmova.

@bizzi_and_mara #bedrotting#fyp#sleepover#bsf#pov ♬ original sound - ᴘᴀᴛ ʟʏʀɪᴄꜱ - 𝙿𝚊𝚝𝚡𝙻𝚢𝚛𝚒𝚌𝚜

Generacija Z tvrdi da im provođenje cijelog dana u krevetu nakon stresnog dana (ili sedmice) nudi potpuni oporavak, ali i poboljšava mentalni fokus i želju za produktivnošću.

@pheobebridgersrat Enjoy this timelapse of me knocking my calendar off the wall lol #bedrotting #cosyvibes ♬ Fourth of July - Sufjan Stevens

Psiholozi su zabrinuti

Međutim, ovaj novi trend izaziva zabrinutost među psiholozima, koji se slažu da bi osobe s predispozicijom za depresiju mogle doživjeti pogoršanje simptoma nakon provedenog dana u krevetu. Laurel Roberts-Meese, licencirana bračna i porodična terapeutkinja, smatra da bi ovaj trend mogao zamaskirati simptome kliničke depresije te potaknuti ideju da je sasvim u redu provoditi dane u krevetu i ne potražiti pomoć za mentalne probleme.

Psihologinja, dr. Katrina Ostmeyer, objasnila je: "Izbjegavanje je gorivo za tjeskobu i depresiju, a ako provodite dan u krevetu kako biste izbjegli svoje misli, osjećaje ili probleme, vi doista hranite te osjećaje i simptome. Nadalje, time propuštamo priliku da se aktivno uključimo u život koji će biti bolji za naše mentalno i fizičko zdravlje."

Potreban je oprez

Međutim, iako ne podržavaju u potpunosti ovaj koncept, neki psiholozi tvrde kako nisu iznenađeni njegovom popularnošću. Jedan od njih je i dr. Gordon Flett sa Univerziteta York u Torontu. 

"Pritisak potrebe da se ispune današnja nemoguća očekivanja može biti neumoljiv. Tako da nije previše teško zamisliti izgorjelog i iscrpljenog perfekcionista koji pada u ovakvo stanje", objasnio je.

Ipak, većina psihologa smatra kako koncept "truljenja u krevetu" šalje podmuklu poruku koja demonizira odmor te upozoravaju kako bi se na taj način depresivno ponašanje moglo maskirati kao umor, pošto je riječ o sličnim stanjima. 

@dryftsleep have you tried it? #bedrotting #stressrelief #softliving #sleep ♬ Living In A Haze - Milky Chance

"Nema ništa loše u ležanju u krevetu s vremena na vrijeme kako biste napunili baterije, ali ako to radite često, što je tri puta sedmično ili više, znak je da se vaš nervni sistem aktivno isključuje kako bi vas zaštitio od dodatnog stresa", objasnila je Liz Tenuto, koja podučava ljude vježbanju ublažavanja stresa.