Lifestyle

Devet znakova koji ukazuju da trebate piti više vode

Autor: Žene.ba
Devet znakova koji ukazuju da trebate piti više vode

1. Suha koža koju ne mogu nahraniti losioni

Normalno je da se koža mijenja ovisno o godišnjem dobu. Zimi je suha i beživotna, no malo hidratantne kreme uglavnom popravi situaciju. Ako to ne pomaže, možda je vaša koža dehidrirana i zbog toga je izgubila sjaj, te traži vodu.

2. Suhe i ispucale usne i pretjerana žeđ

Ako su vam usta i jezik suhi i ljepljivi, te osjećate žeđ, vrijeme je da se napijete vode i nadoknadite izgubljenu tekućinu. Ovo može biti znak i nekih drugih problema, pa biste trebali posjetiti liječnika, ako ne prođe nakon nekoliko dana pojačanog unosa vode.

3. Imate česte glavobolje

Unošenje više vode u organizam moglo bi spriječiti glavobolje. National Headache Foundation upozorava da su glavobolje znak da doživljavate blagu do umjerenu dehidraciju. Nedovoljan unos tekućine može izazvati migrene, pa stručnjaci savjetuju piti što više vode i izbjegavati slatke ili pretjerano slane sportske napitke koji mogu napraviti još veću štetu.

4. Umorni ste

Ako spavate dovoljno, ali se ipak osjećate umorno, možda ste dehidrirali.

5. Debljate se

Istraživanja su pokazala da pijenje pola litre vode može ubrzati organizam za do 30 posto. Stoga ne čudi da je pijenje puno vode sastavni dio svakog zdravog plana prehrane.

6. Borite se sa zatvorom

Ako imate problema s odlaskom na WC, možda ćete morati povećati unos vode. Tijelo treba tekućinu kako bi otpad prošao kroz probavni trakt. Dehidracija je vodeći uzrok kroničnog zatvora.

7. Imate infekciju urinarnog trakta

Infekcije urinarnog trakta mogu se pojaviti iz više razloga, a jedan od njih je dehidracija. Pijenjem vode pomažemo izbaciti bakterije iz mjehura i preveniramo upale. Jedan od znakova da organizmu nedostaje tekućine su urin tamnije boje ili česta potreba za mokrenjem. Ako vam se čini da imate infekciju, posjetite liječnika i počnite piti više vode.

8. Razdražljivi ste

Neka istraživanja su pokazala da blaga dehidracija može voditi neurološkim promjenama koje utječu na našu fokusiranost i čine nas razdražljivima.

9. Imate grčeve u mišićima

Stručnjaci kažu da krvna cirkulacija usporava kada pijemo premalo vode. Naše tijelo se trudi nadoknaditi tekućinu tako da je uzima iz mišića kako bi štitilo vitalne organe, te se javljaju neugodni i bolni grčevi.

Index.hr