Mentalno zdravlje

Dopamine menu: Novi trend na TikToku koji transformiše dnevnu rutinu

Autor: Žene.ba
Dopamine menu: Novi trend na TikToku koji transformiše dnevnu rutinu
Foto: Ilustracija

Gen Z, predvodnik TikTok kulture, nedavno je stvorio još jedan trend koji je osvojio društvene mreže i svakodnevne rutine. Dok smo se nedavno divili dopamine decor-u i njegovom uticaju na mentalno zdravlje, sada se pojavljuje novi fenomen - dopamine menu. 

Ovaj trend, koji se ističe kao suprotnost burnout kulturi, obećava unapređenje naših svakodnevnih navika kroz aktivnosti koje su pozitivne za mentalno zdravlje. U ovom članku, otkrivamo šta tačno podrazumijeva dopamine menu i kako ga možete integrisati u svoju rutinu.

Dopamine menu je trend koji je nastao na TikToku i fokusira se na kreiranje dnevne rutine koja poboljšava mentalno zdravlje kroz aktivnosti koje povećavaju nivo dopamina, hormona sreće. U osnovi, dopamine menu se odnosi na strukturu vašeg dana koja je ispunjena aktivnostima koje vam donose radost i smanjuju stres. Kako Gen Z dominira na TikToku, nije iznenađujuće što je mentalno zdravlje, burnout kultura, i choose your piece narativ u centru ovog trenda.

Kako izgleda idealni dopamine menu?

Sudeći po preporukama na TikToku, savršen dan prema dopamine menu-u počinje uz šolju kafe ili matcha čaja, koji pomaže u postizanju željenog jutarnjeg fokusa i energije. Nakon toga, idealan je trening, bilo da je reč o pilatesu, trčanju, ili bilo kojoj drugoj vrsti fizičke aktivnosti koja vam prija.

Ručak sa prijateljima je sljedeći korak, gde možete pažljivo pripremiti svoj outfit za dan. Tokom popodneva, fokusirajte se na čitanje knjiga, usavršavanje vještina, ili gledanje filmova koji vas opuštaju i inspirišu.

Veče je rezervisano za društvene aktivnosti - bilo da se radi o izlasku s prijateljima ili uživanju u koktelima, bilo u intimnijem okruženju ili u klubu. Ove aktivnosti ne samo da vas čine sretnijim, već vam pomažu da se povežete s drugima i oslobodite stresa.

Ironija i realnost dopamine menu-a

Ironično je što je upravo TikTok, društvena mreža na kojoj provodimo najviše vremena, postao platforma za promociju dopamine menu-a. Ovaj trend, iako nastao na mreži koja može potaknuti prekomijerno scrollovanje, zapravo nas podsjeća da pronađemo ravnotežu i posvetimo više vremena aktivnostima koje poboljšavaju naše mentalno zdravlje.

Dok dopamine menu ne nudi savršen recept za sreću, pruža korisne smijernice za kreiranje rutine koja balansira naše digitalno i stvarno življenje. Primijenjivanje ovog trenda može pomoći da se osjećate produktivnije i sretnije, a možda i da se malo manje zadržavate na telefonu.