simptom pms-a

Evo zašto vas bole grudi prije menstruacije

Autor: Žene.ba
Evo zašto vas bole grudi prije menstruacije
FOTO: Freepik

To se dešava skoro svakog mjeseca – par dana prije menstruacije, grudi postaju veoma osjetljive pa čak i bolne. Zašto se to dešava?

Pa, glavni krivac za takvo stanje su hormoni. Nagli rast estrogena prije ovulacije utiče na uvećanje mliječnih kanala dojke, dok rast progesterona (tokom sedmice prije menstruacije) stimuliše rast mliječnih žlijezda. Bolne dojke ili njihova osjetljivost i natečenost najčešće idu ruku pod ruku sa PMS-om, a što se pojačava u danima pred menstruaciju, prenosi minimagazin.info

Dok se kod većine žena ova osjetljivost ili bol javljaju u gornjem, spoljašnjem dijelu dojki, uopšte nije rijetko da se to osjeti u cijeloj dojki pa čak i ispod pazuha (gdje neke žene imaju manje količine tkiva dojke).

Kako biste olakšale i ublažile bol, bilo bi i više nego poželjno da nosite udobni grudnjak te da redovno vježbate. Takođe, lijekovi protiv bola jedna su od opcija (ali se posavjetujte sa doktorom ili farmaceutom).

Isto tako, od pomoći može biti i smanjen unos kofeina, soli i masne hrane desetak dana prije menstruacije. Istraživanja pokazuju da bol mogu olakšati i unos vitamina B6 i E i dodaci ishrani od ulja jagorčevine (nemojte ih uzimati na svoju ruku – posavjetujte se sa doktorom).

Nakon početka menstruacije, bol se obično smanjuje i nestaje. Međutim, ukoliko dojke nastave da vas bole svakodnevno, ako se bol vremenom pogoršava ili ako vam se čini da vas boli samo određeni dio dojke, obavezno se obratite doktoru.