Evo šta znači

Exercise Snacking - idealna metoda vježbanja za sve one koji žive užurbanim ritmom

Autor: Žene.ba
Exercise Snacking - idealna metoda vježbanja za sve one koji žive užurbanim ritmom
Foto: Ilustracija

Razmišljate li o početku vježbanja, niste sami. Mnogi se možda suočavaju s izazovom kako započeti, često zbog nedostatka vremena potrebnog za redovite posjete teretani. Ovdje dolazi do izražaja novi trend u fitnessu - exercise snacking.

Exercise snacking se temelji na kratkim vježbama koje možete obavljati tokom dana, od samo 20 sekundi do 10 minuta. Ideja je da se ove vježbe obavljaju kada god imate malo slobodnog vremena, što na kraju dana rezultira učinkom punog treninga. Ovaj pristup posebno je koristan za početnike koji žele stvoriti naviku vježbanja ili za one koji se bore s motivacijom za odlazak u teretanu.

View this post on Instagram

A post shared by Kezia Rose Cook (@keziacook)

Za iskusne vježbače, exercise snacking može poslužiti kao odlična alternativa u danima kada je vrijeme ograničeno ili za vrijeme putovanja. Istraživanja su pokazala da ovakav način vježbanja može imati značajan uticaj na zdravlje. Na primjer, kratka vježba poput 20 sekundi brzog pedaliranja na sobnom biciklu može poboljšati aerobne sposobnosti za 9% kod inače neaktivnih osoba.

Implementacija exercise snackinga je jednostavna. Na primjer, dok čekate da zavrije voda za kafu, možete raditi čučnjeve. Ako čujete omiljenu pjesmu na radiju, zaplešite. Umjesto korištenja lifta, koristite stepenice. Za one koji vole privatnost vježbanja, kratke pauze za vježbanje svakih sat vremena mogu biti izvrsna opcija.

View this post on Instagram

A post shared by TALA® (@wearetala)

Ovaj pristup je posebno koristan za ljude koji imaju sjedilački način života. Integracija kratkih vježbi tokom dana može poboljšati opću kondiciju i zdravlje. S obzirom na svoju fleksibilnost, exercise snacking je postao popularan među različitim stilovima života, pružajući jednostavan način za održavanje aktivnosti unutar dinamičnog rasporeda.