Lifestyle

Hranite se zdravo i dok ste na poslu. Nije teško!

Autor: Žene.ba
Hranite se zdravo i dok ste na poslu. Nije teško!

Veliki broj ljudi teško izlazi na kraj sa zdravim načinom ishrane iz prostog razloga – rade po osam sati dnevno i više, a u tom periodu obično jedemo “šta nam padne pod ruku” bez razmišljanja kosi li se to sa našom dijetom.

To sve baš nema previše smisla jer na poslu uglavnom provodimo veći dio dana i u tom razdoblju treba da mislimo na svoje zdravlje. Da li ćemo se pridržavati pravila zdrave ishrane onih par sati pred spavanje ne igra baš neku ulogu. Slažete li se?

Na svu sreću dovoljno je da se pridržavate nekoliko pravila da biste se hranili zdravo čak i kad ste na poslu.

Uvijek doručkujte kod kuće

18611897556_1dc1157921_b

Brojna istraživanja su pokazala da je doručak zaista najvažniji obrok u danu i nipošto ga ne bi trebalo preskakati. Dobar doručak će organizmu obezbijediti energiju potrebnu da bi sve tjelesne funkcije nesmetano radile. Ako preskočite odručak teže ćete kontrolisati glad tokom dana i lakše ćete upasti u klopku da jedete i ono što ne bi trebalo. Ustanite malo ranije i obezbijedite sebi pravi doručak (ovsena kaša, jogurt, voće, jaja…). Ako vam je tako lakše nedjeljom napravite plan za cijelu radnu sedmicu i napišite šta ćete doručkovati koji dan.

Smanjite unos kafe

3212527635_3ce971fe6e_b

Kafa je napitak koji se na radnim mjestima širom svijeta pije u velikim količinama i to zato što vjerujemo da nam podiže nivo energije. S druge strane kafa zbog količne kofeina koju posjeduje može loše uticati na zdravlje, a ako je pijete sa šećerom i vrhnjem za kafu time unosite i bespotrebne kalorije. Bar jednu kafu dnevno zamijenite čajem.

Pijte vodu

25575669672_b2b5d2c267_b-1

Voda, pored toga što je sama po sebi zdrava za organizam može vam pomoći da lakše pregurate glad. Ako ne želite da jedete nezdrave grickalice onda obavezno, povremeno popijte čašu vode dok ste na poslu da biste bez problema izdržali kraj radnog vremena.

Zdrav ručak

7665155446_4711dd2d1d_b

Mislite da je nemoguće na poslu svakog dana pojesti nešto zdravo za ručak? Mi mislimo da je puno jednostavnije nego ranije posebno zato što u mnogim restoranima i supermarketima možete kupiti salate, što one povrtne, što one sa tjesteninom koje će vas još efikasnije zasititi tako da do večere nećete morati ništa jesti.

Uvijek nosite zdrave grickalice

28599796434_01a3a8d283_b

Znamo, puno je lakše kupiti čips, smoki ili neke treće grickalice koje nisu ni malo zdrave nego razmišljati o tome šta bi bilo zdravije pojesti dok ste na poslu. Ako na poslu imate neki ormarić gdje možete staviti hranu, opskrbite ga zdravim grickalicama jednom sedmično (bademi, lješnici, suvo voće) i na posao nemojte nositi novac tako da ne biste kupovali nepotrebne gluposti.

Kucica.net