Hrana je sigurno jedno od najvećih poticaja za odlazak na neko putovanje, istraživanje egzotičnih i dalekih krajeva. A koja je  hrana najukusnija? Pogledajte kako je ugledni CNN rangirao, prema njihovu mišljenju, najbolju hranu koju je čovječanstvo kreiralo... Mi bismo još u prvih 10 još ugurali brujet, peku, kotliće i još neku finu lokalnu stvar...

Najbolja jela na svijetu

1. Curry Massaman, Tajland

Kralj curryja Massaman poslužuje se na Tajlandu i ima sve što jedan curry treba imati: dobro je začinjen, sladak, s notom kokosa. A ova hrana na Tajlandu se prodaje na svakom uglu.

2. Pizza Napoletana, Italija

Najbolja pizza i dalje je ona iz Napulja, zahvaljujući visokokvalitetnim sastojcima koji idu u nju. Morska sol, kvalitetno pšenično brašno, isključivo svježe rajčice, maslinovo ulje, bosiljak, ručno umiješeno tijesto i krušna peć potrebni su za njezino spravljanje.

3. Čokolada, Meksiko

Ima je u svakoj trgovini, no ona originalna, iz Meksika, ipak je nešto drugo. Maje su je pili, kasnije se proširila svijetom i od tekućeg postala kruti proizvod u kojem uživaju svi. 

4. Sushi, Japan

Tradicionalno japansko jelo koje se do 17. stoljeća pripremalo potpuno drukčije nego danas. Tisućama godina to je bila fermentirana riba s rižom koja se konzervirala solju, a između 17. i 19. stoljeća počeo se razvijati njegov današnji oblik. U Japanu to je jednostavno jelo od riže začinjene octom i jednog povrća ili ribe, a danas se poslužuje kao fast food.

5. Pekinška patka

Polako pečena u pećnici, hrskava i prelivena glazurom maltoznog sirupa, a poslužuje se s palačinkama, lukom i umakom hoisin, od soje, češnjaka i čilija ili u slatkom umaku od graha.

6. Hamburger, Njemačka

Treba li što reći o ovom sendviču u okruglom pecivu čiji je glavni sastojak meso? Vrstu mesa možete prilagoditi svom ukusu, kao i dodatke od povrća i umaka.

7. Penang assam laksa, Malezija

Jedno od najpopularnijih jela na Maleziji, začinjeno-kiselkasti temeljac od ribe s nudlima, čilijem, metvicom, limunskom travom, lukom, ananasom, đumbirom...

8. Tom yun goong, Tajland

Šakmpe, gljive, rajčice, limunska trava, lišće kaffir limete i galangal, obično s puno kokosovog mlijeka i vrhnja, sve to čini ovu specifičnu tajlandsku juhu koja sadrži sve okuse: kiselo, slano, ljuto i slatko.

9. Sladoled, globalno

U svakoj trgovini i u svakoj slastičarnici, a srećom, svugdje ih je pregršt. Iako ćemo rado pojesti bilo kakav sladoled, ipak su nam draži oni od domaćih sastojaka, a ne od gotovih smjesa.

10. Pileća muamba, Gabon

Piletina, ljuti čili, češnjak, rajčice, sol, papar i bamija s puno puno maslaca, glavni su sastojci ovog posebnog jela, piše Punkufer.hr