Lifestyle

Idealne za jesenje dane: Pet toplih čorbi koje griju i tijelo i dušu

Autor: Žene.ba
Idealne za jesenje dane: Pet toplih čorbi koje griju i tijelo i dušu

Dani polako postaju hladniji, a u ormar se vraćaju dugi rukavi i hlače. Za ljubitelje dobrog zalogaja, jesen je i sezona toplih jela "na kašiku".

Svaka zemlja na svijetu ima svoju tradiciju kada je riječ o obrocima koji griju u hladnim noćima, a Euronews predstavlja neke od najboljih evropskih čorbi.

Boršč

Popularan širom istočne Evrope, boršč je čorba od cvekle, koja se može jesti i hladna i topla.

Njen naziv potiče od staroslovenskog naziva za biljku poznatu kao "kravlji paškanat", koji je navodno bio jedan od glavnih sastojaka u originalnom receptu.

Pored cvekle, ključni sastojci su kupus, krompir, šargarepa, luk i bijeli luk, a mnogi dodaju i meso, kako bi bila zasitnija.

Na kraju se obično služi sa kiselom pavlakom i mirođijom.

"Maco" supa sa knedlama

Jedan od najvećih jevrejskih praznika Pasha ne može da se zamisli bez pripreme beskvasnih hljebova - maca ili macota.

Od ostataka tog hljeba nakon praznika prave se knedle za supu, čiji su sastojci još jaja i voda.

Knedle se dodaju u klasičnu pileću supu koja se služi vrela.

Avgolemono supa

Supa od limuna, piletine i riže savršena je za kišne jesenje noći. Porijeklom iz Grčke, ova supa je dovoljno kalorična da vas zasiti, a da se pritom ne osjetite "pretrpano".

Glavni sastojak je avgolemono sos, koji se dobija kombinovanjem vrele pileće supe, jaja i limuna.

Harčo goveđa supa

Goveđa supa iz Gruzije prepuna je začina, koji razbuđuju sva čula.

Ključni sastojak, pored povrća i govedine je takozvani tkemali sos, koji se pravi od crvenolisne šljive, bijelog luka, nane, korijandera, kima, mirođije i ljute paprike.

Služi se obavezno uz domaći hljeb.

Sopa de aho

Na samom vrhu liste jesenjih čorbica koje se nalaze na meniju u različitim evropskim zemaljama, je "supa od bijelog luka", odnosno "Sopa de aho" iz Španije.

Osnova supe, kako joj samo ime govori, su bijeli luk, maslinovo ulje i mljevena paprika.

Sastojci:

1/4 šolje maslinovog ulja
glavica bijelog luka
2 kašičice dimljene paprike
2 jajeta
1/4 šolje bijelog vina
4 šolje pilećeg bujona ili bujona od povrća
so po ukusu
suhi hljeb ili krutoni

Priprema:

Nasjeckajte bijeli luk i stavite sa strane. Vodite računa da komadići ne budu previše tanki, jer je trebaju zadržati svoj oblik.

U veliku šerpu sipajte maslinovo ulje i zagrijte ga na srednjoj temperaturi. Dodajte luk i pustite ga nekoliko sekundi da zamiriše, ali pazite da ne zagori.

Dodajte bijelo vino i kuhajte ga dvije, tri minute dok se smjesa ne redukuje. Zatim dodajte papriku i so.

Miješajte oko minut, a zatim dodajte bujon i nakon što sve dobro promiješate, pustite da se krčka 10 do 15 minuta.

Pred kraj izmutite jaja u zdjeli i polako ih sipajte u supu neprekidno miješajući. Jaja bi trebalo da budu u nitima.

Sipajte supu u zdjelice i na površinu stavite kockice suhog hljeba ili krutona.

(Zene.ba)