Lifestyle

Jeste li čuli za moringu?

Autor: Žene.ba

Moringa je biljka koja obično raste u Indiji, a njeno lišće, sjemenke, cvijeće, plodovi, korijenje i kora se koriste za čitav niz stvari. Ona vraća vitalnost i mladolik izgled koži pa se njeno sjemenje pije u obliku čaja kako bi koži vratilo ujednačenost i mladenački sjaj. Ulje sjemenki moringe je sjajno za kosu jer je hrani, čini zaglađenijom, jača vlas, a štiti kosu i kožu i od zagađenja.

Kad je njega kože u pitanju, listovi moringe sadrže antioksidanse koji su potrebni za zdravu kožu, a ulja i drugi proizvodi od moringe se brzo apsorbiraju u kožu koju u kratkom roku čine mekšom i ujednačenijom.

Prirodni benefiti od Moringe:
– Osnažuje imunološki sistem tijela
– Pospješuje cirkulaciju
– Podržava normalni nivo glukoze u krvi
– Prirodna anti-aging svojstva (protiv starenja)
– Anti-upalna svojstva
– Pojačava mentalnu jasnoću
– Na prirodan način povećava energiju

Kako konzumirati moringu?
Naravno, kao i većinu namirnica, i moringu bi bilo najbolje konzumirati svježu. Koristite svježe listove moringe za salatu. Naime, zbog veoma sličnoga okusa rotkvici, moringa joj može biti odlična zamjena. Također, možete je spremiti na način na koji spremate špinat, ubacite je u smoothieje... Pustite mašti na volju!

Druga je opcija, naravno, konzumacija moringe u prahu. Možete je dodati u juhe ili bilo koje drugo jelo koristeći je za dobivanje dodatnih nutritivnih svojstava. Naravno, dok se ne naviknete na okus moringe, u početku svakako dozirajte.

Žene.ba