Vrijeme je za glow up

Juni je idealan mjesec za uvođenje novih i zdravih navika, a evo i kako

Autor: Žene.ba
Juni je idealan mjesec za uvođenje novih i zdravih navika, a evo i kako
Foto: Instagram

Jun je idealan mesec za uvođenje novih, zdravih navika i pozitivnih promjena u svakodnevni život. Proljeće se bliži kraju, a ljeto je odmah iza ugla. Dani su duži i topliji, a misli su već na moru i plaži, što ukazuje na to da je naša energija na vrhuncu. Sada je savršeno vrijeme da se posvetite sebi, uvedete promjene i zdrave navike, te uđete u novu sezonu sa osvježenim izgledom i pojačanim samopouzdanjem. Jedan od najlakših načina za to je da započnete "June Glow Up Challenge" – skup rituala za fizičko i mentalno zdravlje koji vam pomažu da zasijate u junu. Evo detalja.

Kako se ljetni dani približavaju, svi želimo postići onaj prepoznatljivi ljetni sjaj – osjećaj vitalnosti i svježine koji dolazi s toplim vremenom, suncem i opuštenim raspoloženjem. Međutim, taj sjaj ne dolazi sam od sebe, već zahtijeva svjestan trud i posvećen rad na sebi. Svježina i sjaj spolja dolaze tek kada se počne sa radom iznutra. Kako biste započeli temeljan rad na sebi, možete prihvatiti junski izazov. "June Glow Up Challenge" uključuje pridržavanje specifičnih jutarnjih, večernjih i mjesečnih pravila. Ovi rituali za fizičko i mentalno zdravlje pomoći će vam da postignete željeni sjaj.

Jutarnja pravila

Jutarnja pravila uključuju nekoliko ključnih stvari. Prvo i najvažnije – prvih sat vremena nakon buđenja treba provesti bez telefona. Znamo da većina ljudi prvo posegne za telefonom čim se probudi. Iako se čini bezazleno, gledanje u telefon odmah nakon buđenja odvlači vaše misli od sadašnjeg trenutka. Umjesto da se odmah upustite u razmišljanje o zadacima koje trebate obaviti tokom dana, mejlovima na koje trebate odgovoriti ili jednostavno skrolujete Instagramom, zastanite i razmislite o tome šta bi vas vratilo u sadašnji trenutak.

Drugo pravilo – svako jutro provedite 10 minuta na suncu. Izložite se jutarnjem suncu kako biste poboljšali svoje raspoloženje i dobili potrebnu dozu vitamina D. Ovo će vam pomoći da započnete dan s pozitivnom energijom.

Vođenje dnevnika i zapisivanje zahvalnosti su odlični načini za vježbanje pozitivnog razmišljanja i manifestacije. Dobar dan je često rezultat pozitivnih misli. Preporučujemo da ujutro uvrstite skincare rutinu i masažu lica gua sha kamenom. Redovna skincare rutina, uključujući masažu gua sha kamenom, može poboljšati cirkulaciju i dati vašoj koži zdrav sjaj. Osim toga, posvećenost sebi daje dodatno samopouzdanje. Nakon što završite s indoor aktivnostima, preporučujemo šetnju na svježem vazduhu.

Svakodnevna tridesetominutna šetnja će vas održati u formi i poboljšati vaše mentalno zdravlje. Razmišljajući malo bolje, možda biste trebali primijeniti tzv. "hot girl walk". I na kraju, ali ne manje važno – zdravi jutarnji obroci. Pripremite doručak bogat proteinima kako biste osigurali dovoljno energije za ostatak dana. Proteini pomažu u održavanju sitosti i podržavaju mišićnu masu.

Večernja pravila

Prvo večernje pravilo podrazumijeva – čitanje knjige. Izaberite literaturu koja vam prija. Svako veče pročitajte 10-15 stranica omiljene knjige. To će vam pomoći da se opustite, smirite um i pripremite tijelo za san. Takođe, redovno čitanje unaprijeđuje kognitivne funkcije i smanjuje stres. I na večernju rutinu se primenjuje pravilo bez ekrana pre spavanja. Plavo svjetlo koje emituju ekrani može ometati proizvodnju melatonina, hormona koji reguliše san.

Iako nesvakidašnje pravilo, preporučuje se večernja meditacija. Kao što je dobra za početak dana, tako meditacija služi i za dobar san. Opuštanje tijela i uma kroz meditaciju olakšava brže uspavljivanje. Skincare rutina se naravno nalazi i u ovom odjeljku. Čišćenje lica i hidratacija su must. Izaberite proizvode koji odgovaraju vašoj koži.

Mjesečna pravila

Za kraj, ne zaboravite na naša omiljena mjesečna pravila koja podrazumijevaju temeljnu brigu o sebi i svom mentalnom zdravlju. Važno je pronaći stvari koje vas usrećuju i bar jednom mjesečno ih primijeniti. To može biti odlazak kod frizera ili na masažu, planiranje izlaska sa partnerom (kao što je vikend izlet), dan za šoping ili uvođenje novih aktivnosti ili hobija.