Lifestyle

Kad vas 'zdrava hrana' sabotira

Autor: Žene.ba
Kad vas 'zdrava hrana' sabotira

Odlučili ste se za zdrav život, trening, a prema tome i - zdravu prehranu. Plan je u 2018. krenuti jako i postati 'fit' do travnja? Pripazite na neke zamke koje bi vam mogle usporiti proces mršavljenja.
Neke od zdravih namirnica koje bi vas mogle 'sabotirati' su sljedeće:

1. Avokado
Čitali ste, čuli, da je avokado jedna od onih namirnica koje spadaju u skupinu 'zdravih masti'. Masti su potrebne tijelu, avokado je zdrav, pa u čemu je onda problem?
Stvar je, kao i obično - u pretjerivanju. I to ne znači nužno da se svakodnevno prejedate golemim količinama avokada. 100 grama ovoga voća ima čak 160 kalorija, a jedan prosječan avokado ima 300 grama. Dakle, samo jedan plod zadovoljava četvrtinu dnevnoga unosa kalorija prosječne odrasle osobe.
Isto vrijedi za popularni namaz 'guacamole'. Samo žličica ovoga umaka ima 40 kalorija, a sigurno se nećete zaustaviti na tome. Da ne spominjemo da se obično jede uz čips ili krekere, koji su također puni 'praznih' kalorija.
Dnevna preporučena količina avokada je jedna polovina, a drugu možete spremiti u frižider za idući dan, neće se pokvariti.
2. Light proizvodi
Čitajući deklaracije i kalorijske vrijednosti često se odlučite za 'light' verziju nekoga proizvoda. Bio to jogurt, mlijeko ili pekarski proizvodi, imajte na umu da se radi o prilično varljivome triku na kojemu industrija hrane godišnje zaradi nevjerojatne svote novca. U čemu je problem?
Prvi je i najočitiji: jedući light proizvode ne uspijevate zadovoljiti potrebu za određenom namirnicom, pa povećate količinu ili, što je najčešće, pojedete i light i 'pravu' verziju iste stvari. Čokolada bez šećera vam ne odgovara, pojest ćete samo red? Za nekoliko sati pojest ćete i mliječnu, pravu, punu šećera, budite sigurni.
Istraživanja su isto tako pokazala da su light proizvodi lišeni šećera koji je zamijenjen umjetnim, nezdravim zaslađivačem. Moguće je da na taj način činite vašemu tijelu više štete nego koristi.
3. Zapečeni grah
Znamo da je grah pun vlakana i proteina, no zapečena verzija i nije najbolja varijanta koju možete odabrati. NIje problem u namirnici, problem je u načinu pripreme. Zapravo, kraće rečeno, problem je u velikim količinama ulja na kojemu se prži.
4. 'Voće' na dnu jogurta
U ovu kategoriju spadaju voćni jogurti kao takvi. Namirnice su to s najviše šećera, pokazala su mnoga istraživanja, a o umjetnim sladilima, bojama i aromama suvišno je i govoriti. Pa dok sebe uvjeravate da je u redu što jedete 'light' jogurt, koji uz to ima i voća, zapamtite da takva pakiranja, što se tiče hranjivih vrijednosti, voća nisu vidjela...
5. Muesli 
Ova vrsta 'pahuljica' ne samo da je puna visoko kaloričnih orašastih plodova i sjemenki, već često ima i ogroman udio šećera i čokolade. Pa dok ujutrp zalijevate zdjelicu mueslija velikom količinom mlijeka, zapamtite da vjerojatno unosite oko 800 kalorija, i to samo u jednome obroku koji će vas, ruku na srce, ostaviti poprilično gladnima.
6. Sushi
Losos i tuna zdravi su, puni proteina i omega 3 masnih kiselina, to je točno. Ali dok uživate u ovoj japanskoj poslastici koju umačete u slani soja sos, zapravo jedete poveću količinu - riže. Koja je također zdrava namirnica, ali i visoko kalorična, a uz sve dodatke samo nekoliko rolica sushija može iznositi oko 600 kalorija.
7. Sok od naranče
Ovo vrijedi za sve kupovne sokove: bolje izbjegavati! Male su tu količine pravoga voća, a velika, velika količina - šećera. Pokušajte sok iz tetrapaka jednostavno zamijeniti jednom narančom koja će vam ujutro dati energiju i potrebnu količinu vitamina.
8. Salame
Ponovno dolazimo do istog zaključka: čitajte deklaracije na prozvodima. Suhomesnati proizvodi često sadrže veliku količinu aditiva, soli i ostalih nepoželjnih dodataka. Odlučite se za 'prirodniju' opciju, a u tom je slučaju pileća salama najpoželjnija.

https://www.youtube.com/watch?v=CgPXS7K0hJ4

Obavjestajac.hr