Donosimo savjete

Kako joga može pomoći u smanjenju neugodnih simptoma menopauze?

Autor: Žene.ba
Kako joga može pomoći u smanjenju neugodnih simptoma menopauze?
Foto: Ilustracija

Menopauza je prirodni biološki proces kroz koji prolaze žene kada prestane menstruacija. Ovaj prijelazni period obično dolazi u kasnim 40-ima ili ranim 50-ima, a karakterisan je hormonalnim promjenama koje mogu rezultirati različitim simptomima poput valunga, noćnih znojenja, nesanice, promjena raspoloženja i smanjene gustoće kostiju.

U takvim trenucima, traženje prirodnih načina ublažavanja simptoma može biti od vitalnog značaja. Jedna od takvih prirodnih metoda je praksa joge. Joga, drevna disciplina koja kombinuje tjelesne položaje, disanje i meditaciju, može pružiti brojne koristi za žene tokom menopauze.

Smanjenje valunga i noćnih znojenja

Redovna praksa joge može pomoći u smanjenju učestalosti i intenziteta valunga i noćnih znojenja. Tehnike disanja koje se koriste u jogi mogu pomoći u smirivanju živčanog sistema i smanjenju stresa, što može doprinijeti smanjenju ovih neugodnih simptoma.

Poboljšanje raspoloženja

Menopauza može biti povezana s promjenama raspoloženja i emocionalnim fluctuacijama. Redovita praksa joge može pomoći u poboljšanju mentalnog zdravlja i smanjenju stresa, anksioznosti i depresije. Jogom se potiče oslobađanje endorfina, hormona sreće, koji može poboljšati opće raspoloženje.

Povećanje fleksibilnosti i snage

Tokom menopauze, žene se često suočavaju sa smanjenjem gustoće kostiju i gubitkom mišićne mase. Redovna praksa joge može pomoći u održavanju ili čak poboljšanju fleksibilnosti, snage i ravnoteže. Fizički položaji u jogi mogu poticati jačanje mišića i kostiju, što može biti ključno za očuvanje zdravlja kostiju tijekom menopauze.

Poticanje kvalitete sna

Nesanicu često doživljavaju žene tokom menopauze. Joga može pomoći u poboljšanju kvalitete sna kroz opuštajuće tehnike disanja i meditacije. Redovna praksa joge može pomoći u smirivanju uma i tijela, što može olakšati zaspati i spavati dublje.

Opuštanje uma i tijela

Menopauza može biti stresno razdoblje u životu žene. Joga može poslužiti kao oblik samopomoći i dubokog opuštanja. Kroz jogu, žene mogu naučiti tehnike opuštanja koje im mogu pomoći u suočavanju s izazovima menopauze na miran i uravnotežen način.