Zanimljiv koncept

Lijeni ponedjeljak: novi trend koji početak sedmice čini jednostavnijim

Autor: Žene.ba
Lijeni ponedjeljak: novi trend koji početak sedmice čini jednostavnijim
Foto: Ilustracija

U svijetu savremenih trendova koje generacija Z donosi, jedan od najkontroverznijih možda je poznat kao "lijeni ponedjeljak". Kultura rada koja potiče konstantni rad sve više komplikuje balansiranje između posla, privatnog života i brige o sebi. Neprekidni pritisak da uvijek postižemo izvrsne rezultate može nas ostaviti iscrpljenima, umornima i preopterećenima.

Prema nedavnom članku LinkedIna i Headspacea, gotovo 75 posto zaposlenih Amerikanaca izvještava o osjećaju anksioznosti uoči nadolazećeg radne sedmice, ističući potrebu za rješenjima koja mogu pretvoriti tu anksioznost i stres u produktivnije navike.

U drugom istraživanju YouGova iz 2021. godine koje je uključivalo četiri hiljade ispitanika, 58 posto njih izrazilo je svoje nezadovoljstvo ponedjeljkom, otkrivajući prazninu koju bi percepcija prema obvezama kao što je “bare minimum Monday” mogla učinkovito ispuniti.

TikTok kreatorica Marisa Jo Mayes popularizovala je ovaj trend nakon što je konstanzno osjećala stres nedjeljom i uvijek bila u zaostatku svakog ponedjeljka ujutro. Često je osjećala krivicu i nedovoljnu produktivnost kad nije mogla završiti svoj obilan popis obveza.

“Pokrenula sam ovo jer sam stavljala previše pritiska na sebe, što mi je otežavalo postizanje bilo kakvih rezultata.”

Zašto prihvatiti ovaj trend?

Ponedjeljci su poznati po izazivanju stresa i anksioznosti dok se vraćamo radnoj sedmici. Usvajanje koncepta “bare minimum Monday” omogućava nam namjerno usporavanje i raspodjelu vremena za brigu o sebi. Dakle, polagan, spor početak radne sedmice, umjesto “hektičnog” stava može nam osigurati jednostavnije održavanje energije tokom cijele sedmice i izbjegnemo osjećaj umora i izgaranja već u utorak ili srijedu.

Samim time, uvođenje rutine opuštenih jutara naposljetku može izrazito smanjiti stres i anksioznost.

Dok se svijet polako kreće prema zdravijim praksama na radnom mjestu poput četverodnevnog radne sedmice, ima smisla da se zapitamo jesu li načini na koje organizujemo i raspoređujemo svoje zadatke doista korisni za nas ili nisu.

Ako je nježan, svjesniji ponedjeljak ono što vam treba da biste prošli kroz ostatak sedmice sa sto posto, tada “bare minimum Monday” trend zaslužuje priliku. Više radnih sati ne garantuje uvijek više rezultata. Što prije shvatimo ovu istinu, bliže smo sistemu koji funkcionše za sve nas.