Kako bi tijelo moglo apsorbirati i iskoristiti pojedine hranjive tvari, probavni sistem mora hranu valjano razgraditi. Nezdrave prehrambene navike, poput prevelikog unosa hrane s kojom se probavni sustav ne može nositi, uzrokuju probavne tegobe, a one mogu štetno djelovati na odnos alkalnog (lužnatog) i kiselog u tijelu.
Naša tijela mogu biti ili alkalna ili kisela. Kako bismo bili zdravi, dobro se osjećali i s lakoćom obavljali svakodnevne poslove, naš pH morao bi biti neutralan ili blago alkalan – između 7, 3 i 7,5. Zbog savremenog načina života obično je mnogo manji, odnosno kiseliji, i zato se osjećamo umornima, bezvoljnima, nadutima, općenito loše.
Ako je vrijednost pH manja od 7, znači da je tijelo previše zakiseljeno. Prekomjernu kiselost zvanu acidoza mogu izazvati ne samo namirnice koje jedemo, nego i način na koji ih jedemo. Suvremena zapadnjačka prehrana podrazumijeva da većina nas jede previše pogrešnih vrsta hrane (i pije pogrešna pića). Takva prehrana jednostavno paralizira organizam i predstavlja nam teret.
Već više od 100 godina načela življenja i prehrane koje je postavio austrijski liječnik F. X. Mayr te predstavljena u knjizi "Alkalna prehrana" autora dr. Stephana Domeniga.
U svojoj knjizi dr. Domenig ističe da ono što nam se čini normalno i zdravo, zapravo je jelovnik na kojem je gotovo sve kiselo. No, umjesto da izbacite svu kiselu hranu, savjet je smanjiti unos kiselih namirnica i umjesto toga uvrstiti u prehranu više alkalnih namirnica. Slijede namirnice razvrstane prema jačini kiselosti.
Izrazito kisele namirnice
- životinjske bjelančevine: svinjetina, riba, piletina, janjetina, govedina
- prerađeni mliječni proizvodi: zreli sir
- rafinirana ulja i masti: margarin, kukuruzno ulje
- industrijski prerađeni proizvodi, konzervirana hrana
- hrana koja sadrži rafinirani šećer i brašno: konzervasni, gazirana pića, keksi, bomboni, čokolada, bijeli hljeb
- kafa, alkohol
Srednje kisele namirnice
- biljne bjelančevine: slanutak, grah, leća
- svježi mliječni proizvodi: svježi sir
- orašasti plodovi: indijski oraščići, kikiriki, pistacije
Alkalne su gotovo sve vrste povrća, začinskog bilja, začini poput češnjaka i đumbira, mnoge vrste voća (pod uvjetom da je zrelo) te hladno cijeđena ulja. Neki su ljudi osjetljivi na određeno povrće pa ako imate osjećaj da vam ne čini dobro, jednostavno ga nemojte jesti.
Alkalne namirnice
- povrće: brokula, kupus, špinat, raštika, lisnata salata, krumpir, batat, klice graha, cikla, krastavac
- svježe voće: banane, lubenica, papaja, mango
- žitarice: amarant, kvinoja, raž, heljda
- svježe začinsko bilje: bosiljak, ružmarin, majčina dušica
- orašasti plodovi: bademi
- kvalitetno hladno cijeđeno djevičansko biljno ulje i ulje orašastih plodova i sjemenki: laneno ulje, maslinovo ulje, bučino ulje, konopljino ulje
- čista i mineralna voda, biljni čajevi, povrtni čajevi
"Alkalna prehrana" Dr. Stephan Domenig