Poboljšava ravnotežu i tonus

Ova pilates vježba je efikasna za ublažavanje bolova u leđima

Autor: Žene.ba
Ova pilates vježba je efikasna za ublažavanje bolova u leđima
Foto: Instagram

Pilates je postao simbol elegantnog i efikasnog vježbanja. Sve veći broj ljudi prepoznaje njegove mnogobrojne prednosti za zdravlje i kondiciju. Ovaj trening niskog intenziteta za cijelo tijelo poboljšava ravnotežu i tonus mišića, te može pomoći u oporavku od određenih povreda. 

Pilates je postao izuzetno popularan način vježbanja kako u svijetu, tako i kod nas. Zašto? Zato što spada u jednostavnije metode treniranja, istovremeno pružajući istezanje tijela i oblikovanje željenih mišića. U poređenju s klasičnim fitnes treninzima, pilates nudi jedinstven pristup zasnovan na kontrolisanim pokretima, pravilnom disanju i aktivaciji dubokih mišića. Fokus je na stabilizaciji tijela i radu s vlastitom težinom, bez korištenja tegova. Osim što doprinosi opštem fizičkom zdravlju, pilates takođe pozitivno utiče na mentalno blagostanje, čineći ga idealnim za očuvanje mentalnog zdravlja.

View this post on Instagram

A post shared by Jane (@dmitriewaevgeniya)

Wall pilates za otklanjanje bolova u leđima

Wall pilates je oblik pilates vježbi koji koristi zid kao oslonac umjesto tradicionalne prečke za noge na reformeru. Ova tehnika se koristi za istezanje nakon dugog perioda sjedenja na poslu, ali istovremeno jača mišiće i može pomoći u saniranju povreda i bolova. Ključno je pravilno izvoditi vježbe. Predstavljamo vam jednostavnu wall pilates vježbu koja će vam pomoći u otklanjanju bolova u leđima. Veoma je jednostavna i može se izvoditi bez potrebe za instruktorom. Potrebno je samo obezbijediti prostirku za vježbanje i postaviti je uz zid. Kada legnete, stavite noge na zid. Zatim, pomijerajte tijelo sa lijeve strane na desnu stranu u roku od jednog minuta. Redovno izvođenje ove vježbe svakog dana može značajno smanjiti bolove u leđima.