Jeste li znali?

Ove namirnice su bogate ugljikohidratima, ali su i izuzetno zdrave

Autor: Žene.ba
Ove namirnice su bogate ugljikohidratima, ali su i izuzetno zdrave
Foto: Ilustracija

Iako su ugljikohidrati godinama imali negativnu reputaciju, često se povezujući s debljanjem, dijabetesom tipa 2 i drugim zdravstvenim problemima, postoje namirnice koje su bogate ugljikohidratima, ali ih možete konzumirati bez osjećaja krivnje.

Iako se prerađena hrana s visokim udjelom šećera i rafiniranim žitaricama često smatra manje hranjivom, mnoge namirnice bogate hranjivim tvarima i vlaknima mogu biti korisne za vaše zdravlje.

Iako dijete s niskim udjelom ugljikohidrata mogu biti korisne za određene pojedince, nema potrebe potpuno izbjegavati hranu s visokim udjelom ugljikohidrata, prema Healthlineu.

Na primjer, sirova heljda sadrži 75 grama ugljikohidrata, dok kuhana heljdina kaša ima oko 19,9 grama ugljikohidrata po 100 grama. Heljda je izuzetno hranjiva, bogata proteinima i vlaknima te sadrži više minerala i antioksidansa od mnogih drugih žitarica. Istraživanja su pokazala da bi heljda mogla biti posebno korisna za zdravlje srca i regulaciju šećera u krvi.

Što se tiče banana, jedna velika banana sadrži oko 31 gram ugljikohidrata, u obliku škroba ili šećera. Banane su također bogate kalijem, vitaminima B6 i C, te sadrže korisne biljne spojeve. Zahvaljujući visokom udjelu kalija, banane mogu pomoći u snižavanju krvnog pritiska i poboljšanju zdravlja srca. Nezrele, zelene banane imaju veći udio škroba koji se pretvara u prirodne šećere kako banane sazrijevaju i postaju žute. Stoga, konzumiranje manje zrelih banana može rezultirati višim udjelom škroba i manje šećera.

Batat ili slatki krumpir je ukusno korjenasto povrće. Pola šalice (100 grama) pirea od kuhanog slatkog krumpira s ljuskom sadrži oko 20,7 grama ugljikohidrata, koji se sastoje od škroba, šećera i vlakana. Slatki krumpir također je bogat izvor vitamina A, vitamina C i kalija. Također je prepun antioksidansa, spojeva koji pomažu neutralizirati štetne slobodne radikale u vašim stanicama kako bi vas zaštitili od kroničnih bolesti.

Cvekla je ljubičasto korjenasto povrće, a iako se općenito ne smatra bogatim ugljikohidratima, sadrži ih mnogo za povrće bez škroba. Sirova i kuhana cikla sadrži oko 10 grama ugljikohidrata na 100 grama, uglavnom iz šećera i vlakana. Također je bogata vitaminima, mineralima, snažnim antioksidansima i biljnim spojevima.

Zob je izuzetno zdrava cjelovita žitarica i izvrstan izvor mnogih vitamina, minerala i antioksidansa. Sirova zob sadrži 70 posto ugljikohidrata. Porcija od 1 šoljice (81 gram) sadrži 54 grama ugljikohidrata, uključujući 8 grama vlakana. Posebno je bogata vrstom vlakana nazvanom beta glukan zobi. Zob je također relativno dobar izvor proteina i pokazalo se da smanjuje rizik od srčanih bolesti snižavanjem nivoa holesterola.