Lifestyle

Poznati frizer otkriva trik za lijepu i njegovanu kosu

Autor: Žene.ba

Ne brinite se, nije riječ o nečemu strašnom, naprotiv. Ukusno je, a i zdravo, i za kosu i za tijelo. Zato isprobajte ove recepte i nazdravite svojoj novoj, ljepšoj i bujnijoj kosi.

Lijepa kosa je odraz našeg zdravlja. Da bi takva i ostala, potrebna joj je svakodnevna pravilna njega. Međutim, ova njega ne podrazumijeva samo ono što nanosimo na kosu već i sve ono što putem ishrane unosimo u organizam.

Suha i lomljiva kosa bez sjaja, koja slabi i opada, ukazuje na problem sa štitnom žlijezdom, a rijetka i tanka kosa može da bude simptom anemije.

Neke namirnice, poput jogurta, maslinovog ulja, meda, borovnica, badema, mandarina, banana i mrkve, bogate su vitaminima koji doprinose da nam kosa bude ljepša i zdravija.

Kada se ove namirnice smućkaju, dobijamo fantastične maske za kosu koje se piju, a kako se one prave, otkriva nam poznati beogradski frizer Milan Babović.

– Ovo su zapravo smoothie-i napravljeni od namirnica koje su provjereno dobre za kosu – kaže Babović.

Potrebno je

1/2 čaše jogurta, 1/2 čaše borovnica, 1 šaka badema, 1/2 jabuke, kašičica meda

Priprema

Sve sastojke smućkajte u blenderu, zasladite medom, dodajte malo mlake vode i popijte.

*Jogurt je bogat vitaminom B5, te utiče na cirkulaciju krvi u koži glave, a samim tim i na rast kose. Borovnice su antioksidanti koji štite ćelije od slobodnih radikala, što važi i za ćelije zadužene za rast kose. Sadrže i vitamin B12, koji spriječava da prerano osijedite.

Potrebno je

1 kuhana mrkva, nekoliko komada dinje, 1 šaka leblebija, 1/2 banane, 1/2 čaše jogurta, malo meda

Priprema

Sve sastojke smućkajte u blenderu, zasladite medom, dodajte malo mlake vode i popijte.

*Mrkva obiluje beta-karotinom, stimuliše žlijezde da luče sebum, te na taj način pomaže kod suhe i umrtvljene kose. Leblebije sadrže vitamin B9, važan za stvaranje kolagena, jačanje dlake, a podjednako je dobar i protiv peruti.

Potrebno je

1 mandarina, 1/2 limuna bez kore, 1 šaka špinata, 1-2 lista kelja, 1/2 banane, kašičica meda

Priprema

Sve sastojke smućkajte u blenderu, zasladite medom, dodajte malo mlake vode i popijte.

* Mandarina obiluje vitaminom C, koji uz vitamin B12 poboljšava rast kose. Špinat i kelj sadrže omega-3 masne kiseline,vitamine C i A, magnezijum, kalijum, kalcijum, gvožđe... Oni će spriječiti opadanje kose i zato bi ovaj eliksir trebalo konzumirati svakodnevno.

Zena.rs