Donosimo savjete

Proljetni umor: Kako jednolična zimska prehrana utiče na naše raspoloženje?

Autor: Žene.ba
Proljetni umor: Kako jednolična zimska prehrana utiče na naše raspoloženje?
Foto: Ilustracija

Simptomi umora, glavobolje i blage depresije često se javljaju početkom proljeća zbog poteškoća koje organizam ima prilagođavajući se promjeni vremena. Evo nekoliko savjeta kako olakšati te tegobe.

Jedan od glavnih krivaca za ovaj fenomen je zimska prehrana. Tokom hladnih mjeseci, skloni smo se okretati težim, kaloričnijim jelima, poput supa, gulaša i pečenih jela, koji su savršeni za zagrijavanje i utaživanje gladi. Međutim, ova jednolična prehrana može imati dublje posljedice na naše raspoloženje i energiju nego što mislimo.

Ključni elementi naše zimske prehrane često su masna hrana, brza hrana i visokokalorični zalogaji. Iako su ti obroci privlačni kad su temperature niske, oni često sadrže malo hranjivih sastojaka koji su ključni za održavanje energije i raspoloženja. Umjesto toga, takva hrana može izazvati pad energije nakon što prođe prvobitni efekt zasićenja, ostavljajući nas umornima i tromima.

Osim toga, nedostatak raznolikosti u prehrani može dovesti do nedostatka važnih vitamina i minerala koji su ključni za naše mentalno i fizičko blagostanje. Na primjer, nedostatak vitamina D, koji često trpimo zimi zbog manjeg izlaganja suncu, može doprinijeti osjećaju umora i depresije.

Srećom, postoji način da se borimo protiv ovog proljetnog umora - raznolikom i uravnoteženom prehranom. Uvođenje svježeg voća, povrća, cjelovitih žitarica i nemasnih proteina u našu prehranu može pružiti tijelu potrebne hranjive sastojke za energično proljetno buđenje. Dodatak hrane bogate omega-3 masnim kiselinama, poput orašastih plodova, sjemenki lana i masne ribe, također može pomoći u održavanju zdravog raspoloženja i energije.

Zbog toga, umjesto da se oslonimo na teške, masne obroke kako bismo se zagrijali tokom zime, vrijeme je da se okrenemo svježoj, raznolikoj prehrani kako bismo se pripremili za proljetnu revitalizaciju. Vaše tijelo će vam biti zahvalno, a vaše proljeće će biti puno svjetlije i energičnije!

Top savjeti za obnovu energije u proljeće

Voda je najbolji 'čistač' organizma i na proljeće treba pripaziti da je pijemo dovoljno. Pijte najmanje dvije litre vode na dan, kako bi se štetne tvari pojačano izlučivale mokrenjem i znojenjem. Čašu obične vode možete zamijeniti i nekim biljnim čajem, ili limunadom, no izbjegavajte kupovne sokove bogate šećerom, kofein i pretjerivanje u alkoholu.

Fizička aktivnost također potiče proces čišćenja organizma pa nastojte uvesti u svakodnevnu praksu barem šetnju od 20-ak minuta do pola sata. Ovisno o zdravlju i kondiciji, dodajte barem još malo bicikliranja ili satove plesa, odnosno neku sličnu fizičku aktivnost koja potiče kardiovaskularno zdravlje.

Osigurajte tijelu kratki predah iza ručka. Dovoljno je 20-ak minuta tokom kojih ćete stišati mobitel, odmaknuti se od gužve i povući se na neko ugodno mjesto gdje možete odraditi vježbe disanja uz opuštajuću muziku. Ako ste na poslu, iskoristite to vrijeme da izađete iz zgrade i prošetate 20-ak minuta.