Novi fenomen

''Quiet Vacationing''- novi pristup odmoru i produktivnosti

Autor: Žene.ba
''Quiet Vacationing''- novi pristup odmoru i produktivnosti
Foto: Ilustracija

Pandemija koronavirusa dramatično je promijenila radno okruženje, posebno u pogledu pristupa poslu. Mnogi su, kada su kancelarije zatvorene, prešli na rad od kuće, ako su to mogli. Taj se trend nastavio i nakon što su se situacija poboljšala, s mnogima koji su radije ostali kod kuće nego se vratili uobičajnim poslovnim rutinama. Rad od kuće pokazao je da mnoge profesije mogu učinkovito funkcionisati na taj način, omogućujući ljudima bolje usklađivanje posla i privatnog života. To je rezultiralo više vremena za porodicu ili lične interese, ali isto tako i većim izazovima poput prekomjernog rada ili nedostatka odmora.

"Quiet vacationing" predstavlja novi pristup odmoru koji se suprotstavlja brzom tempu rada koji je dugo bio glorificiran. Ranije su ljudi koji su se držali radnog vremena često bili percipirani kao lijeni ili neambiciozni, ali nove radne prakse naglašavaju važnost ravnoteže između poslovnog i privatnog života. Istraživanja pokazuju da generacija Z i milenijci sve više praktikuju ovaj trend, uzimajući odmor ili slobodne dane bez najave.

Kako to funkcioniše?

Poslovi se planiraju unaprijed, prisutnost na platformama se minimalizira, a zadaci se obavljaju brzo kako bi se ostavilo više vremena za lične aktivnosti. Iako neki mogu nazvati ovo "zabušavanjem", mnogi smatraju da je to efikasan način upravljanja vremenom. Ako neko može efikasno obaviti svoj posao u manje sati, zašto ne bi mogao provesti ostatak dana radeći nešto drugo?

Ova praksa može izazvati otpor kod onih čiji posao ne dopušta fleksibilnost ili koji ne mogu brzo obaviti zadatke. Međutim, fokusiranje na ono što je postignuto umjesto na provedeno vrijeme za stolom može rezultirati sretnijim i zadovoljnijim radnicima, što u konačnici poboljšava produktivnost.

Odmor i slobodno vrijeme trebali bi biti normalni dio radnog života, a ne razlog za sramotu. Naglašavanje rada izvan radnog vremena može dovesti do burnouta, što ima negativne posljedice na zdravlje. Stoga, ako možete obaviti svoj posao na kvalitetan način prakticirajući "quiet vacationing", ne biste trebali vidjeti problem u tome.