Ne morate u teretanu

Rekviziti za kućni fitness koji će poboljšati vašu rutinu

Autor: Žene.ba
Rekviziti za kućni fitness koji će poboljšati vašu rutinu
Foto: Ilustracija

Ako želite započeti s vježbanjem, ali niste spremni za odlazak u teretanu ili imate poteškoća s pronalaženjem vremena za teretanu, vježbanje kod kuće može biti savršena alternativa.

Iako postoje mnoge vježbe koje možete izvoditi samo s tjelesnom težinom, nekoliko osnovnih rekvizita može značajno poboljšati vašu rutinu i pomoći vam da postignete bolje rezultate bez velikih financijskih izdataka. Evo nekoliko prijedloga za rekvizite koji će obogatiti vašu kućnu teretanu:

Bučice

Bučice su neizostavan alat za trening snage i omogućuju rad na gotovo svim mišićnim skupinama. Dolaze u različitim težinama, pa ih možete prilagoditi svojoj trenutnoj kondiciji. Uz jedan set bučica možete izvoditi razne vježbe poput biceps pregiba, triceps ekstenzija, čučnjeva, iskoraka i mnoge druge.

Elastične trake

Elastične trake su lagane, prijenosne i vrlo svestrane. Idealne su za trening snage, istezanje i rehabilitaciju. Dostupne su u različitim razinama otpora, što ih čini prikladnima za sve razine fitnessa. Iako se često koriste za rad na nogama i gluteusima, mogu se koristiti i za vježbe leđa, prsiju, ramena i trbušnjaka.

Pilates lopta

Pilates lopta je izvrstan rekvizit za jačanje core mišića, poboljšanje ravnoteže i fleksibilnosti. Možete je koristiti za vježbe trbušnih mišića, leđa, nogu, te za poboljšanje stabilnosti i koordinacije. Također je korisna za istezanje i opuštanje nakon treninga, a može poslužiti i kao stolica ako radite sjedeći posao kod kuće.

Girja

Girja je odličan alat za vježbe koje poboljšavaju snagu i izdržljivost. Vježbe poput zamaha (kettlebell swing), mrtvog dizanja i čučnjeva su izvrsne za izgradnju mišićne mase i oblikovanje tijela. Girje su dostupne u različitim težinama, a preporučujemo da u svojoj kolekciji imate dvije različite težine – jednu od 8 kg i jednu od 17 kg.

TRX trake

TRX trake, poznate i kao trake za suspenzijski trening, omogućuju izvođenje vježbi koristeći težinu vlastitog tijela. Mogu se pričvrstiti na vrata, zid ili strop, a omogućuju vam jačanje svih mišićnih skupina.

Vijača

Vijača je jednostavan, ali izuzetno učinkovit rekvizit za kardio trening. Pomaže u poboljšanju kondicije, koordinacije i izdržljivosti te je odlična za sagorijevanje kalorija. Također, zauzima minimalno prostora i lako se prenosi.