Lifestyle

Što ako ste jako depresivni prije menstruacije? Predmenstrualni disforični poremećaj treba ozbiljno shvatiti

Autor: Žene.ba
Što ako ste jako depresivni prije menstruacije? Predmenstrualni disforični poremećaj treba ozbiljno shvatiti

Nesanica, nadutost i učestale promjene raspoloženja simptomi su koje su iskusile brojne žene tijekom predmenstrualnog sindroma. No što kada simptomi daleko premašuju ono što bi se opisalo kao normalno? Prema stručnjacima, tada je riječ o takozvanom predmenstrualnom disforičnom poremećaju.

Predmenstrualni disforični poremećaj uz sebe vezuje značajne tjelesne i psihičke promjene koje se javljaju nekoliko dana prije samog krvarenja, a nestaju dva do tri dana nakon početka menstruacije.

PDP (engl. Premenstrual dysphoric disorder/ PMDD) je vrlo neugodan zdravstveni problem sličan predmenstrualnom sindromu, ali je, naročito s psihološkog aspekta, mnogo ozbiljniji. Ovaj poremećaj karakteriziran je teškim nemirom, depresijom i anksioznošću.

Splet ozbiljnih simptoma
Kako nam dalje pojašnjava, svaka bi žena trebala obratiti pažnju na to ima li u navedenom periodu neke od ovih simptoma: bezrazložno je ljuta i preosjetljiva, ima osjećaj beznađa pa čak i suicidalne misli, osjeća anksioznost ili paniku, gubi zanimanje za svakodnevne aktivnosti, umorna je, osjeća promjene apetita, prati je nesanica, glavobolja, nadutost, bolne dojke, bolovi u zglobovima i mišićima.

No što uzrokuje ovo stanje?

Još se uvijek ne zna sa sigurnošću mehanizam nastanka ovog poremećaja, no promjene hormona tijekom menstrualnog ciklusa mogu igrati ulogu, upravo kao i serotonina, tvari koja regulira moždane aktivnosti, a neke su žene izrazito osjetljive na promjene razine serotonina u ciklusu

Naime, prošlogodišnje istraživanje Univerziteta North Carolina i američkog Nacionalnog instituta za mentalno zdravlje potvrdilo je ono na što se sumnjalo – predmenstrualni disforični poremećaj najčešće pogađa žene u čijoj obitelji postoje dijagnosticirani depresivni poremećaji ili se sumnja na njih.

U istraživanju je sudjelovala 91 žena za koje je prethodno potvrđeno da boluju od PDP-a, kao i 56 žena koje nisu imale takvih tegoba. Rezultati istraživanja pokazali su da je kod onih koje boluju od PDP-a prisutan tzv. ESR1 gen (estrogen receptor alpha gen). S druge strane, žene koje nisu bolovale od PDP-a, nisu imale prisutan ovaj gen.

Zadovoljna.hr