Može biti štetno

Tri karijerna savjeta koje je bolje izbjegavati

Autor: Žene.ba
Tri karijerna savjeta koje je bolje izbjegavati
Foto: Ilustracija

U moru savjeta koje dobijamo od porodice i prijatelja o pronalasku i zadržavanju posla, često je teško razlučiti koje bi bilo najbolje slijediti.

Bez obzira je li savjet došao od porodice, profesora ili nadređenog, kad je u pitanju odabir idućeg koraka u karijeri, slijepo se povoditi za savjetima drugih može biti štetno. Iako je važno biti zahvalan na tuđoj pomoći, ključno je naučiti razlikovati dobre od loših karijernih savjeta. Huffington Post je intervjuirao nekoliko stručnjaka za karijeru o najgorim savjetima koje su čuli ili dobili. Ovo su tri najčešća.

1. Prijavljujte se samo za poslove za koje ste potpuno kvalifikovani

Ovo je loš savjet jer opisi poslova nisu nužno realni i često su napisani kao “popis želja” sa stajališta poslodavca, pojasnila je Cynthia Pong, osnivačica Embrace Change, tvrtke za savjetovanje o karijeri.

“Mnogi ljudi, posebno osobe iz podzastupljenih skupina ili s netradicionalnim karijerama, mogu sami odustati od prijave jer ne ispunjavaju sve navedene kriterije”, svjedoči Pong.

Samo zato što je na popisu poslova navedeno željeno obrazovanje ne znači da vam ono doista treba. Na primjer, 2017. godine Accenture, Grads of Life i Harvard Business School proveli su analizu 26 miliona oglasa za posao i 600 anketa među brojnim rukovoditeljima. Otkrili su da 67 posto oglasa za posao zahtijevalo barem diplomu prvostupnika, no samo 16 posto zaposlenika koji su već bili na tim poslovima imalo je tu diplomu. Ovi rezultati su podsjetnik da mnogi poslovi zapravo ne zahtijevaju fakultetsku diplomu za uspjeh, unatoč tome što tvrtke to reklamiraju.

Umjesto da se sami sebe isključite iz utrke prije nego što se uopće pokušali, Pong je savjetuje da je bolje “prijaviti se ako ispunjavate većinu ključnih kvalifikacija”.

2. ''Izaberi posao koji voliš i u životu nećeš morati raditi ni dana’’

Poruka koja stoji iza ove izreke  jeste da će pomoću strasti za neko područje nestati teškoća posla. Ali ne postoji jedan ispravan način kako se osjećati prema svom poslu. Sasvim je normalno da posao bude samo plata koja finansira vaš život izvan njega. Čak i poslovi iz snova koji ispunjavaju i smisleni su imaju svoje teške dane, kratke rokove, stresne sastanke i mogućnost burnouta. 

Ponekad je aktivnost koju najviše volite nerealna karijera. Ne morate unovčiti hobi koji volite. U nekim slučajevima, bolje je zadržati hobi kao opuštajuću zabavu nego od nje napraviti svoju sljedeću karijeru.

Kao što je Gorick Ng, savjetnik za karijeru na Univerzitetu Harvard i autor knjige “The Unspoken Rules: Secrets to Starting Your Career Off Right” kazao:  “Volite li posao koji se bavi vašom omiljenom zanimacijom jednako kao što volite samu zanimaciju? Neće svi odgovoriti ‘da’ na ovo pitanje i to je u redu.”

3. Morate na poslu ostati minimalno godinu dana

Pretpostavka da što duže ostanete na jednom poslu, to se drugim poslodavcima činite pouzdanijim i odgovornijim je zastarjela. Premda je istina da neki poslodavci one koji često mijenjaju poslove doživljavaju kao nelojalne, mnogo je više onih koji razumiju da je nerealno raditi cijelu karijeru u samo jednoj firmi na ovako nestabilnom tržištu rada. 

Harleny Vasquez, karijerna trenerica, rekla je da je pokušala slijediti savjet “izdrži” kada je počinjala svoju karijeru kao socijalna radnica. “Sjećam se koliko sam se loše osjećala i ideja da moram trpjeti godinu dana samo je pridonijela još većoj frustraciji. Sve je pogoršavala činjenica da sam već mijenjala nekoliko poslova i zbog toga osjećala krivicu, no u redu je dati prioritet vlastitoj sreći. Ako čovjek nije sretan na poslu, treba istražiti druge opcije’’, vjeruje Vasquez.

Uz to, imati iskustva u nekoliko različitih polja, može biti benefit. 

“Poslodavci danas često traže kandidate koji imaju raznovrsno iskustvo, uhvatili su se u koštac s raznim izazovima i pokazali su sposobnost prilagodbe novim okruženjima i brzog učenja,” rekla je karijerna trenerica Ebony Joyce, piše Poslovni.