Lifestyle

Vježbati kod kuće ili u teretani - vječita dilema

Autor: Žene.ba
Vježbati kod kuće ili u teretani - vječita dilema

Na internetu postoji gomila videa za kućni trening koji zaista možete odraditi u svakom trenutku. Još ako imate pilates loptu – milina. Ako je u planu pak veći gubitak kilograma, oprema i stručno vodstvo kojima fitnes centri raspolažu gotovo su nezamjenjivi.

Oprema
S obzirom na rezultat koji želite postići, nezaobilazno je pitanje opreme koja vam je za to potrebna. Tu teretana ima prednost. Sve te sprave prosječnom su vježbaču više-manje preskupe za kupnju. No ako trebate samo pilates loptu, elastičnu traku i par bučica od 2 kg, možete si ih priuštiti i vježbati kod kuće jer sve to stoji kao otprilike dvije mjesečne članarine za teretanu, a kupljenu opremu možete koristiti godinama.

Prostor
Opremu kojom sad raspolažete potrebno je negdje i smjestiti pa dolazimo do pitanja prostora. Ako u stanu jedva imate mjesta za krevet, izbor je logičan. No ako imate zatvorenu terasu, dodatnu prostoriju ili garažu, možete urediti mali fitnes kutak koji radi od 0 do 24 sata. Zaista praktično.

Vrijeme
Kad smo već kod praktičnog, nemoguće je ne osvrnuti se na vrijeme kojim (ne)raspolažemo.Ako su vaše obveze jasno definirane satima i rokovima te funkcionirate prema točno utvrđenom rasporedu (npr. uredski posao od 8 do 16), odlazak u teretanu vjerojatno možete bez problema uklopiti u svoju dnevnu rutinu s obzirom na to da, pretpostavimo, imate i jasno utvrđeno slobodno vrijeme. Ako vam je pak raspored pretrpan obavezama koje se pojavljuju iznenada, tada je vježbanje kod kuće idealan izbor. Niste vezani članarinom koja istječe (a vi ste bili u teretani samo dva puta), ni radnim vremenom teretane ni grupnim terminima. Ipak, mnogima je teško natjerati se na solo trening u vlastita četiri zida, kao što je nekima neugodno i nezamislivo znojiti se pred većim brojem ljudi.

Motivacija
Kad je riječ o motivaciji/okolini, predlažemo da slijedite svoj unutarnji glas i osobne afinitete. Promislite i donesite najbolju odluku za sebe i svoje tijelo jer nitko to ne zna bolje od vas!

Cosmopolitan.hr