Niksen

Wellness trend koji zagovara pozitivan nerad

Autor: Žene.ba
Wellness trend koji zagovara pozitivan nerad
Foto: Ilustracija

U današnjem brzom svijetu, gdje se svaka minuta čini planiranom i ispunjenom, ponekad dani, pa čak i sedmice, prođu a da se ni ne osvrnemo i ne uspijemo u potpunosti doživjeti trenutke svakodnevice. Često zaboravljamo stati, udahnuti duboko i jednostavno biti prisutni u sadašnjem trenutku. Nedavno je privukao pažnju trend nazvan "Niksen", koji dolazi iz Nizozemske i slavi umjetnost nečinjenja.

Poput talijanskog "dolce far niente", Nizozemci su se suprotstavili kulturi izgaranja usvajajući mentalitet Niksena, što se može prevesti kao luksuz nečinjenja. Autorica Olga Mecking, koja je napisala knjigu "Niksen: Prihvatanje nizozemske umjetnosti nečinjenja", posvetila je svoje istraživanje ovom fenomenu. Tri godine nakon objavljivanja knjige, postala je vodeća autorica u Nizozemskoj kad je riječ o potpunom neradu.

Mecking ističe kako je često teško definirati Niksen: "Definicija koju koristim u knjizi je: ne raditi ništa, bez svrhe. Ne gledati film, ne pretraživati društvene mreže, ne čitati e-mailove. Uvijek imamo na umu neki rezultat. Međutim, ključni element Niksena jeste odustajanje od težnje prema rezultatu. To čini Niksen oslobađajućim".

Kao novinarka i blogerica o roditeljstvu, Mecking je prvi put otkrila pojam Niksena 2018. godine. Nakon što je "New York Times" objavio njen članak "Argument za nečinjenje" 2019. godine, interes za ovu temu postao je globalan. No, to ne čudi, jer, nažalost, u našem društvu, produktivnost se često izjednačava s vrijednošću. Neprestano smo bombardovani porukama koje nas potiču da još više radimo, radimo duže i postižemo više. Usred tog nemilosrdnog stremljenja ka uspjehu, često zanemarujemo važnost jednostavnog postojanja. Tu dolazi Niksen.

Niksen je taj trenutak čistog blaženstva, gdje je jedino na vašem rasporedu postojanje. Nema rokova koji vise nad vašom glavom, nema obavijesti koje traže vašu pažnju, samo vi i nježni ritam vaših misli. Zvuči predobro da bi bilo istinito, zar ne?

Kako uključiti Niksen u svakodnevni život?

Iznenađujuće je jednostavno. Uzmite nekoliko minuta svaki dan da jednostavno budete prisutni. Pronađite miran kutak, zatvorite oči i dopustite svojim mislima da slobodno lutaju. Ili se opustite šetajući na otvorenom, dopuštajući prirodi da vas obuhvati svojim prizorima i zvukovima. Ključ je osloboditi se pritiska stalnog djelovanja i umjesto toga dopustiti sebi slobodu jednostavnog postojanja.

Važno je napomenuti da Niksen nije novi trend izbjegavanja odgovornosti ili zanemarivanja obaveza. Naprotiv, radi se o postizanju ravnoteže između djelovanja i nedjelovanja, između rada i mira. Prihvatanjem trenutaka neradnje možemo razviti veći osjećaj mira, prisutnosti i dobrobiti u našim životima.

Dakle, sljedeći put kada se nađete uhvaćeni u žurbi i užurbanosti svakodnevnog života, zastanite, udahnite i jednostavno budite. Ko zna, mogli biste otkriti da najveći trenuci jasnoće i inspiracije dolaze kada ih najmanje očekujete – u prekrasnim, neizgovorenim trenucima Niksena.