Lifestyle

Zašto je bitno da u ishranu uvrstite ribu

Autor: Žene.ba
Zašto je bitno da u ishranu uvrstite ribu

Riba je bogata vlaknima, proteinima i zdravim mastima. Zdravstvene koristi koje nosi njeno uključivanje u prehranu su poboljšan metabolizam, kvalitetniji san, poboljšano stanje kože i koncentracije, ali ni to nije sve.

Pročitajte koji su to sjajni razlozi zbog kojh biste trebali da jedete više ribe.

Masnoće koje su dobre za zdravlje

Masnoća koju ribe sadrže su u obliku omega-3 masnih kisjelina, poznatije kao dobre masti. One doprinose optimalnoj funkciji mozga, ali igraju i kritičnu ulogu u zdravlju kardiovaskularnog sistema.

Redovno konzumiranje omega-3 masnih kisjelina može pomoći u smanjenju rizika od srčanih i moždanih udara, a smanjuje i trigliceride i krvni pritisak.

Održava zdravlje srca

Riba je odlična zamjena za druge oblike proteina poput crvenog mesa ili piletine, pa je pametan izbor za zdravlje srca. Omega-3 kisjeline su zaslužne i za dobar rad srca.

Obezbjeđuje dovoljno vitamina D

Riba je prirodni izvor vitamina D, a s obzirom da su mnogi ljudi u deficitu sa ovim vitaminom, riba je odlična namirnica.

Pobjeđuje depresiju

Naučnici još uvijek pokušavaju da utvrde zašto, ali jasno je da ljudi koji jedu dosta ribe nemaju problem sa depresijom i lošim raspoloženjem. Vjeruje se da je i za to zaslužna omega 3 kisjelina, a osim toga, riba poboljšava protok krvi i same funkcije mozga, pa tako ublažava promjene raspoloženja.

Smanjuje rizik od autoimunih poremećaja

Za ovaj poremećaj je karakteristično da imuni sistem tijela napada i uništava zdravo tjelesno tkivo. Jedan od najčešćih primjera je dijabetes tipa 1, kod koga imuni sistem napada ćelije koje proizvode insulin u pankreasu.

Više studija je ukazalo na smanjenje tegoba izazvanh dijabetesom tipa 1 kod ljudi koji redovno konzumiraju omega-3 ili riblje ulje.

Cdm.me