Pet zdravih rutina

Zdravim prehrambenim navikama podstaknite svoj metabolizam

Autor: Žene.ba
Zdravim prehrambenim navikama podstaknite svoj metabolizam
Foto: Ilustracija

Različiti faktori utiču na metabolizam, uključujući godine, spol, te faktore poput temperature okoline, endokrinu funkciju, nivo fizičke aktivnosti, zdravstveno stanje i emocionalna stanja. Donosimo Vam pet korisnih navika koje će ubrzati vaš metabolizam.

Uvrstite proteine u svaki obrok i užinu

Uzimanje obroka i užina obogaćenih proteinima može povećati broj kalorija koje vaše tijelo troši čak i u mirujućem stanju, budući da se proces varenja proteina povezuje sa dodatnim kalorijskim sagorijevanjem. Dodajte jaja u jutarnji obrok, uživajte u jogurtu kao međuobroku, poslužite se piletinom tokom popodneva, a uveče uživajte u malo lososa - ovo su samo neki od primjera kako da unesete proteine u svoju dnevnu ishranu, piše Ženski magazin.

Održavajte energiju tokom dana - ne dozvolite da prođe mnogo sati bez ukusnih obroka

Oživite svoj metabolizam umjesto da bude pasivan. Razvijte naviku redovnog unosa hrane svaka tri sata, obuhvatajući tri glavna obroka i dvije užine. Ovim pristupom podstičete tijelo da aktivnije sagorijeva kalorije, održavajući vaš metabolizam u stalnom ritmu i podržavajući energetsku ravnotežu. Redovno unošenje hrane pomaže očuvanju stabilnog nivoa energije i poboljšava cijelokupnu efikasnost metabolizma.

Birajte začinjenu hranu

Kapsaicin, sastojak prisutan u paprici, igra ključnu ulogu u izazivanju osjećaja peckanja u ustima nakon konzumiranja začinjene hrane. Unesite čili papričice u svoje obroke ili obogatite omiljena jela ljutim sosom kako biste podstakli svoj metabolizam. Osim što će dodati zanimljivu pikantnost vašem jelovniku, ovo jedinjenje može pružiti dodatnu podršku bržem sagorijevanju kalorija, čime doprinosi cijelokupnoj vitalnosti organizma. Uvođenje pikantnih sastojaka može dodatno obogatiti ukus vaših obroka, čineći ih ukusnim i korisnim za vaš metabolizam.

Izbjegavajte obroke kasno uveče

Ako osjećate noćnu žudnju za hranom i pokazujete sklonost da pojedete sve što je dostupno u frižideru, vjerovatno imate nezdravu prehrambenu naviku. Konzumiranje hrane neposredno prije odlaska na spavanje može remetiti kvalitet sna i izazvati probleme poput žgaravice, refluksa ili problema sa varenjem. Preporučljivo je obrok konzumirati najmanje dva sata prije nego što krenete na spavanje kako biste održali optimalno zdravlje i kvalitetan san.

Smanjite unos alkohola

Prekomejerna konzumacija alkohola može imati negativan uticaj na kvalitet sna, što može negativno uticati na metabolizam. Također, povećava rizik od dehidracije i može oštetiti vitalne organe, poput jetre. Preporučuje se ograničavanje unosa alkohola, izbjegavanje pića sa dodatnim šećerom i održavanje umjerenosti u konzumiranju alkohola. Preporuka za žene je da ne prelaze jedno piće dnevno, dok je za muškarce preporučeno ograničenje na dva pića dnevno.

Ovo su najljepše kombinacije

Ombre zidovi su novi hit u svijetu enterijera

Ljubav ne poznaje godine?

Svi pričaju o novoj romantičnoj komediji Anne Hathaway

Nije samo roditeljima teško

Kako stres roditelja utiče na djecu