Donosimo vam motivaciju

Želite da počnete vježbati? Ovo su tri ključna koraka

Autor: Žene.ba
Želite da počnete vježbati? Ovo su tri ključna koraka
Foto: Ilustracija

Ponekad je teško pronaći motivaciju za vježbanje, ali postoji nekoliko jednostavnih koraka koje stručnjaci preporučuju kako biste osigurali da vam vježbanje postane dio svakodnevne rutine.

Na društvenim mrežama možete iz dana u dana nailaziti na stručnjake koji nude rješenja za pronalaženje motivacije za vježbanje. No često se možete osjećati zbunjeno i da ne znate što bi zapravo trebali raditi. Ipak, pravim pristupom možete pronaći inspiraciju za aktivniji život u samo tri jednostavna koraka koje preporučuju stručnjaci za mentalno zdravlje i fitness. Ovi koraci nisu samo teorijski koncepti, već praktični alati koji vam mogu pomoći da usvojite zdrave navike vježbanja i zadržite ih dugoročno. Nas su zaintrigirali, a vas?

Pronađite svoj “veliki razlog”

Vizualizirajte kako želite živjeti za desetak, 20 ili 30 godina i razmislite o tome kako vježbanje može pomoći da ostvarite taj život. Bez obzira na to jeste li inspirisani planinarenjem po Kilimandžaru s voljenom osobom, gradnjom održive kuće ili igranjem s unucima, važno je shvatiti da redovno vježbanje može poboljšati vaše zdravlje i omogućiti vam da ostvarite dugoročne ciljeve.

Dr. Sharon Gam, fiziologinja vježbanja, ističe važnost pronalaženja vašeg “velikog zašto” kako biste dugoročno ostali motivisani za vježbanje.

Postavite SMART cilj

Definišite cilj koji je specifičan, mjerljiv, ostvariv, relevantan i vremenski ograničen. To znači da bi cilj trebao biti jasno definisan, moguće izmjerljiv, realan, povezan s vašim dugoročnim ciljevima te da ima određeni vremenski okvir. Na primjer, umjesto općeg cilja “želim smršati”, postavite konkretniji cilj poput “želim izgubiti pet kilograma u sljedeća tri mjeseca”.

Rebecca Capps, licencirana psihoterapeutkinja, naglašava važnost postavljanja SMART ciljeva kako biste jasno odredili što želite postići i pratili svoj napredak prema tom cilju.

Pronađite vrstu pokreta u kojoj uživate

Istražite različite vrste vježbanja dok ne pronađete onu koja vam najviše odgovara. Važno je da odaberete aktivnosti koje vam donose zadovoljstvo i u kojima uživate. Bilo da je to trčanje, biciklizam, joga, plivanje ili grupni treninzi, pronađite aktivnost koja će vam pružiti motivaciju za redovnim bavljenjem fizičkom aktivnošću.

Pronalaženje vrste vježbanja u kojoj uživate olakšat će vam održavanje motivacije i učiniti vježbanje ugodnim iskustvom.