Izazov za mnoge

Želite da se budite ranije, ali ne uspjevate? Ovi savjeti bi mogli pomoći

Autor: Žene.ba
Želite da se budite ranije, ali ne uspjevate? Ovi savjeti bi mogli pomoći
Foto: Instagram

Razumijemo da ljudi imaju različite unutrašnje satove i da mijenjanje ustaljenih navika može biti izazovno. Ipak, ako osjećate potrebu za promjenom svojih navika spavanja, tu smo da vam pružimo podršku. Nastavite čitati kako bismo vam ponudili nekoliko savjeta koji će vam olakšati proces ranijeg buđenja, čak i ako ste noćna ptica.

San je ključni faktor za zdravlje i vitalnost. Kvalitetan san obnavlja tijelo i um, jača imunološki sistem, reguliše hormone, poboljšava pamćenje i koncentraciju te doprinosi općem osjećaju blagostanja. Međutim, nije samo kvaliteta sna bitna, već i njegovo vrijeme. Stalna rutina spavanja pomaže tijelu da se uskladi s prirodnim ciklusom spavanja i budnosti, poznatim kao cirkadijalni ritam. To je važan fiziološki proces koji određuje kada smo budni i kada spavamo. Stoga je ključno optimizirati ovaj ritam na zdrav način, što uključuje ranije odlazak na spavanje i ranije buđenje.

Rano ustajanje može donijeti mnoge prednosti poput veće produktivnosti, boljeg raspoloženja i općeg blagostanja. To vam omogućuje da iskoristite najbolji dio dana za sebe. Međutim, da biste uspješno implementirali tu rutinu u svoj život, važno je imati jaku motivaciju.

Prvi korak ka tome je usvajanje zdrave noćne rutine. Umjesto da prije spavanja gledate u telefon, stvorite naviku čitanja nekoliko stranica knjige. Izbjegavajte stimulanse poput kofeina i elektroničkih uređaja kako biste olakšali usnivanje i poboljšali kvalitetu sna. Drugi korak je postavljanje alarma dalje od kreveta. Stavljanje alarma na mjesto do kojeg morate ustati iz kreveta pomaže vam da se brže razbudite i smanjuje želju za povratkom u krevet.

Treći, možda i najvažniji korak je stvaranje jutarnje rutine koja vas veseli i motiviše da se probudite. Bez obzira radi li se o uživanju u ukusnom doručku, meditaciji ili čitanju omiljene knjige, bitno je da vas ispunjava i da se radujete njenom ispunjenju. Redovno vježbajte. Redovna fizička aktivnost može poboljšati kvalitetu sna i pomoći vam da se ujutro osjećate svježe i energično, što će vam učiniti da se lakše uspavate navečer. I na kraju, ali ne manje važno – vodite dnevnik. Jutarnje zapisivanje svojih želja, emocija i nadanja pomoći će vam da se osjećate bolje i započnete dan s više energije i samopouzdanja. Sretno!